В тайландската столица Банкок започна форумът на страните от Азиатско-Тихоокеанското

...
В тайландската столица Банкок започна форумът на страните от Азиатско-Тихоокеанското
Коментари Харесай

Макрон към страните от АТИС: Войната в Украйна е и ваш проблем

В тайландската столица Банкок стартира форумът на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС), оповестява " Франс прес ".

Специален посетител на събитието е и президентът на Франция Еманюел Макрон.

Той прикани страните от Азиатско-Тихоокеанския район да се причислят към възходящия консенсус против войната в Украйна и акцентира, че тя е и техен проблем.

Основен приоритет на Франция е да способства за мира в Украйна и да се опита да реализира една международна динамичност за оказване на напън върху Русия, съобщи Макрон.

" Франция не се концентрира само върху поддръжката за Украйна, на която ще продължим да оказваме помощ. Франция желае също да работи в тясно съдействие с разнообразни страни като Индия, Китай, целия район, Близкия изток, Африка, Латинска Америка , с цел да сътвори възходящ консенсус и да съобщи, че тази война е също и ваш проблем, тъй като тя ще дестабилиза доста нещата ", посочи френският президент.

Той прикани страните от АТИС да оказват помощ за изпращането на прокараме следното обръщение към Русия: " Спрете войната, уважавайте интернационалния ред, върнете се на масата на договарянията ".

Макрон се разгласи и против хегемонията и борбата и за непоклатимост в Азиатско-Тихоокеанския район.

" Не имаме вяра в хегемонията, в борбата. Вярваме в стабилността, в нововъведението ", уточни той.

По негови думи Азиатско-Тихоокеанския район е сцена на възходящо съревнование сред Китай и Съединени американски щати и би трябвало да се уповава на районни сили, в това число Франция, с цел да се обезпечи равновесие в него.

" Все едно сме в джунглата и там има два огромни слона, които са все по-изнервени. Ако те се изнервят до краен лимит, ще се сбият и това ще е огромен проблем за останалата част от джунглата. Ние ще имаме потребност от съдействието на доста други животни - тигри, маймуни и прочие ", показа обстановката Макрон, предизвиквайки смях в залата.

Той уточни, че Азиатско-Тихоокеанският район е стратегически приоритет. В тази зона Франция има доста територии и морски пространства. Там е и най-голямата част от извънредната френска икономическа зона, която е втората света. В региона, обхващащ седем френски територии, измежду които Реюнион, Нова Каледония и Таити, живеят 1,65 милиона френски жители.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР