> В търговската мрежа ни пробутват за кашкавал парено сирене

...
> В търговската мрежа ни пробутват за кашкавал парено сирене
Коментари Харесай

Кашкавал ли? Ето какво ни пробутват по магазините!

 > В комерсиалната мрежа ни пробутват за кашкавал парено сирене с жълтеникав цвят, което има доста по-ниски цени от същинския артикул, оповестява " Монитор ". Според Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите като кашкавал се продава жълто сирене от нови, непознати български марки.

" Например нещо, обвързвано с някаква планина у нас в Южна България, пък цехът на компанията е в Дунавската низина. Произвеждат го от полуфабрикат (калиата), който най-често се внася от Унгария и Полша. Преработва се по технологията на сухото изпарване. Три-четири компании към този момент работят у нас по този метод и го вършат, тъй като това произвеждане им излиза най-малко с 20% по-евтино, в сравнение с да вършат кашкавал по класическата технология. Другият метод е жълтото сирене да влезе в огромни опаковки в България и тук единствено да се разфасова на по-дребен грамаж ", изясни той.  

Браншовикът предизвести, че тези артикули имат високо водно наличие, нямат огромна продължителност и би трябвало да се осъществят бързо. " Затова ги пускат и на промоция и на най-ниски цени и хората се лъжат и ги купуват, макар че нямат нищо общо с кашкавала ", прибавя Присадашки.  

Богомил Николов от " Активни консуматори " счита, че е значимо да не са ментета и в продукта да няма немлечни мазнини. " Общо взето, по цената може да се реши дали продуктът е реплика, или е млечен. Високата цена, общо взето, нищо не подсигурява, само че подозрително ниската допуска потреблението на заместители и се прави нещо като вегетарианско сирене. Вместо мляко се поставят палма, нишестета и други пълнители ", напомни той.  

Николов удостовери за съществуването на пазара към този момент на най-различни модификации, наподобяващи нашия кашкавал. " За мен пътят за превъзмогване на този проблем е по линия засвидетелствуване на качеството - по подбие на БДС или стандарта " Стара планина ", който беше за месните артикули. Може да се вкара и някакъв спомагателен знак, който да отличава млечните артикули, най-близки до истинския кашкавал, с цел да се знае, че останалите модификации са нещо друго. Трябва обаче механизъм, който утвърждава качеството, а освен със наказания.

В последна сметка пазарът допуска разнообразие. Затова би трябвало да се мисли всички млекопроизводители да си създадат отраслов стандарт или някакъв   механизъм за от време на време тестване на продуктите. и издание на резултатите.   В Западна Европа и двата метода съществуват редом, само че тестванията на потребителските организации подреждат пазара. Мераклиите да купят достоверното и качественото са подготвени да платят по-скъпо. За останалите артикули, които са модификации на оригинала, също си резервират дял от пазара, само че на по-ниска цена.  

Немалкият импорт от Европейски Съюз на млечни артикули или сурово мляко или полуфабрикати за производството понижава възможностите за възобновяване на българското отглеждане на животни. Отскоро и Украйна, който е отвън Общността, е получила квоти за подобен внос. По данни на Асоциацията на млекопреработвателите към този момент има подадени поръчки за доставки у нас. Маслото на едро в България е 2,2 пъти по-скъпо по отношение на междинните цени за целия Европейски съюз, сочат данните за март на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (САРА).

В края на на първото тримесечие 100 кг масло от мляко в България са се продавали по към 1808 лева, а междинната цена в Общността на това количество е била 821,40 лева У нас за първото тримесечие е регистриран спад от съвсем една трета в производството на масла. При кашкавала " Витоша “ и надлежно сходния артикул - сиренето " Чедър “, разликата в цените е по-малка. В 28-те страни от Европейски Съюз междинната цена е 674,40 лева за 100 кг, а у нас е 1004 лева, или съвсем 1,5 пъти по-висока.  

По настоящи оценки на САРА изкупните цени на кравето мляко ще понижават гладко в идващите месеци. Очаква се средногодишната цена да е 0,59 - 0,60 лева./кг, 3% под цените от 2018 година   При овчето мляко продължава обстановката на ниски изкупни цени. Те се чака да бъдат в границите на 1,1 - 1,15 лева./л, което е извънредно неудовлетворително за производителите. Тези ниски цени ще понижат изкупеното овче мляко от мандрите до 26% от създадените размери.   Според Европейска комисия запасите от масло се усилват, съпоставено с 2017 и 2018 година, и доближават 150 хиляди т. Запасите от сирена понижават заради незадоволителното предложение на мляко и положителното търсене на интернационалните пазари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР