В такава криза правилният подход е да похарчиш повече пари,

...
В такава криза правилният подход е да похарчиш повече пари,
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Подходът в криза е да похарчиш повече, но да осигуриш измъкване

" В такава рецесия верният метод е да похарчиш повече пари, само че да осигуриш по-бързо изплъзване. Цената на имунизациите е оскъдна по отношение на загубите, които поносим от ковид, несигурността и неналичието на икономическо възобновяване ". Това съобщи пред БНР Атанас Пеканов, икономист в Австрийския институт за стопански проучвания (WIFO) и докторант във Виенския стопански университет, където и преподава. Той е и член на Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

По думите му  грешката при поръчването на имунизациите е при националните държавни управления на страните от Европейски Съюз :

" Тази седмица Европейска комисия реши най-малко от елементи да компенсира тяхната неточност и да ги компенсира с малко повече ваксини.... При имунизациите става въпрос на съревнование - колкото може по-бързо да имунизираме повече хора, тъй като това ще докара до предстоящата нормализация ".

Пеканов счита, че е разбираемо терзанието на хората от обстановката, довела до краткотрайното прекъсване на имунизирането с " АстраЗенека ", което се отразява и на доверието в нея и във имунизационната акция.

Според него " зелените коридори " нямат смисъл, откакто няма задоволително налични количества ваксини .

Той дефинира " българския модел на справяне с рецесията ", с който ръководещите се хвалят, като неуспех:

" Ако се хвалиш, че имаш най-либералните ограничения, това най-вероятно ще докара и до най-лошите резултати. Освен в случай че не вярваш, че ограниченията оказват помощ, а те оказват помощ... Опитваме се да спасим лекарите и здравната система, а какво направихме - оставихме ги още веднъж на извънредно тежко напрежение. Няма по какъв начин да се случи икономическо възобновяване, до момента в който тези процеси вървят ".

Икономистът акцентира, че загубите за ресторантьорския отрасъл ще бъдат по-големи, тъй като са похарчили пари, с цел да отворят преди три седмици заведенията си :

" Трябваше да има обезщетения, а не да се бърза с отварянето им. Управляващите последваха желанието на сектора, а в този момент се постанова да ги затварят. По-добре беше да се бяха съсредоточили върху обезщетителните ограничения ".

Пеканов разяснява, че въвеждането на т.нар зелен имунизационен паспорт ще е вярно, в случай че се случи, когато всеки към този момент е имал опция да се имунизира, в случай че желае:

" Това ще даде независимост на тези, които са имунизирани или преболедували, или се тестват да могат да се върнат към някаква нормализация. Това ще има резултат на мярка, която да стопира циркулирането на вируса. Но при неуспех на имунизационната акция, когато доста хора не са имали опция да се имунизират - да ги ограничаваш, става мъчно ".

Той акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да намерения дали с този паспорт не прави неточност, откакто не е съумял да контракти задоволително количество ваксини за жителите на страните.

Интервюто на Диана Янкулова с Атанас Пеканов в предаването " Неделя 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР