В своя статия „Файненшъл таймс“ пише, че американският министър на

...
В своя статия „Файненшъл таймс“ пише, че американският министър на
Коментари Харесай

Файненшъл таймс“: САЩ опитват да убедят България да предостави С-300 на Украйна

В своя публикация „ Файненшъл таймс “ написа, че американският министър на защитата Лойд Остин ще се опита да убеди Словакия и България да дават за защитата на Украйна ракетни комплекси С-300 по молба на украинския президент Володимир Зеленски.

" Комплексът С-300 обезпечават въздушното прикрие на София. Ако те бъдат свалени от въоръжение и бъдат изпратени в Украйна, София остава без зенитно- ракетно прикритие, а тук са всички държавни институции. Това меко казано граничи с военно закононарушение ",заяви някогашният министър на защитата Красимир Каракачанов.

Според „ Файненшъл таймс “ министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин ще упорства за още една основна самодейност, оповестена от президента Джо Байдън в сряда вечерта: да помогне на Украйна да обезпечи противовъздушни ракети с огромен обхват.

" Файненшъл таймс " показва, че тази седмица Остин ще се срещне със своите словашки и български сътрудници като част от тези старания. И двете страни разполагат с ракетни комплекси С-300, руска система, която украинците знаят по какъв начин да употребяват. Американски законодатели и от двете съществени пари - Демократичната и Републиканската - приканиха Вашингтон да достави сходни ракетни комплекси на Украйна.

" Нашият фокус е върху диалозите със съдружниците и сътрудниците, които могат да имат такива системи, които украинците могат да употребяват “, сподели висшият американски чиновник по защитата, съобщи " Файненшъл таймс ".

И съгласно списание “Шпигел”, представено от “Дойче веле”, Министерството на защитата на Съединени американски щати води диалози със Словакия и България за доставката на системи С-300 за Украйна. Полша и Германия към този момент са се съгласили, съгласно Си Ен Ен, да дават в подмяна ракети “Пейтриът” на Словакия.

Освен руските противоракетни системи с огромен обхват на деяние Украйна има потребност и от боеприпаси за тях.

Преди нападението на Русия Украйна разполагаше с 250 такива системи. Сега не е ясно какъв брой от тях са останали. Миналата седмица Украйна е употребила доста от ракетите за събаряне на съветски бомбардировачи.

По публични данни страната ни разполага с един дивизион - 12 пускови установки. Всяка носи 4 ракети, т.е. общо 48 за целия комплекс.

" Комплексът С-300 обезпечават въздушното прикрие на София. Ако те бъдат свалени от въоръжение и бъдат изпратени в Украйна, София остава без зенитно- ракетно прикритие, а тук са всички държавни институции. Това меко казано граничи с военно закононарушение ", съобщи някогашният министър на защитата Красимир Каракачанов.

В НАТО единствено България и Словакия разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са подготвени да работят и украинските военни.

" Украинците имат по-старите разновидности на комплекса - ПС и ПМ. Няма да имат особени компликации да употребяват нашите. Друг е въпросът каква ще бъде реакцията на Русия при едно такова изпращане на ракетни комплекси в Украйна ", уточни Каракачанов

Словакия към този момент е дала импровизирано единодушие да даде своя комплекс на Украйна. Според непознати източници в подмяна ще получи от нидерландското държавно управление американски ракети Пейтриът, дружно със 150-200 души.

България ще получи такива евентуално от Германия. " Те ще дойдат с немски екипажи, т.е. немски планове, германците ще ги обслужват. Доколко ще бъде под наш надзор хуманната верига е много дискусионно и не е ясно. Това е сериозна загуба на националния суверенитет ", споделят специалисти.

Ако не ги закупим обаче, тези ракети няма по какъв начин да останат за непрекъснато в България. Освен това ракетите С-300 имат по-добри характерности по отношение на американските Пейтриът.

Българските противовъздушни сили разполагат със системите C-75М3 „ Волхов “ (SA-2), C-125М „ Нева “ (SA-3), 2К12 „ Куб “ (SA-6), C-200 „ Вега “ (SA-5) и C-300 (SA-10).

Всички те са създадени в Съветския съюз, като най-новата С-300 е призната на въоръжение в БА през 1988 година.

Най-голям интерес за Украйна биха провокирали С-200 и С-300.

Обсегът на С-200 е 270 километра, оптималната скорост на ракетите му е хиперзвукова, а системата е предопределена е основно за отбрана от бомбардировачи и самолети на огромна височина.

По спецификация С-300 е кадърен да наблюдава до 100 и да порази до 12 цели по едно и също време, в това число балистични ракети на 1000 километра, а крилати ракети на 300 км. Обсегът на ракетата е сред 45 и 200 километра.

Основен проблем в българската Противовъздушна отбрана система са радарите. Радиолокационните комплекси от главния съставен елемент на системата за наблюдаване на въздушното пространство към този момент работят с частични неизправности и са занижени главните им механически параметри, е записано в Доклада за защитата. Военните започнаха процедура за пазаруване на нови 3D радари, планувано е и придобиването на съвременни Противовъздушна отбрана системи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР