В Свищов започнаха дейностите по благоустройство на градска жизнена среда

...
В Свищов започнаха дейностите по благоустройство на градска жизнена среда
Коментари Харесай

Благоустрояват парк „Калето“ и средновековната крепост в Свищов

В Свищов започнаха дейностите по благоустройство на градска витална среда в местата за публично прилагане на парк „ Калето “ и едноименната средновековна цитадела. С план за 5,9 млн. лева ще бъде благоустроена културно-историческа забележителност в централната част на града.

Това се случва след тригодишно изследване на крепостта и изминатите административни и съгласувателни процедури с Националния институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/, оповестиха от общинския пресцентър.

Проектът, който ще бъде осъществен в няколко стадия, и с който местността ще се трансформира в забележителна природно-историческа и туристическа дестинация , се финансира със средства, обезпечени по Закона за държавния бюджет за осъществяване на Инвестиционната стратегия на общината.

Подготвителният стадий от дейностите към този момент стартира и включва благоустройство на градска витална среда в местата за публично прилагане и облагородяване на парковото пространство на целия парк „ Калето “ .

Вторият стадий включва консервационно-реставрационни работи , експониране и социализиране на Недвижимата културна полезност (НКЦ) – Средновековна цитадела „ Калето ”, която е с категория „ национално значение ”. За реализирането на този стадий се чака в допълнение финансиране по Закона за държавния бюджет в размер на 2,5 млн. лева В последния стадий ще бъде осъществен ремонт на двора на намиращата се наоколо черква „ Свети Димитър ”, която също е в листата на недвижимите културни полезности. За нейното възстановяване Общината изготвя п роект за незабавен спешен ремонт , неотложен за църковната обител, която е в окаяно положение, осведомиха от общинската администрация.

Къде бяха подписани първите контракти за саниране с Министерство на регионалното развитие с безплатни пари от НПВУ?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР