В Световния ден на любителите на книгата, посветен на насърчаването

...
В Световния ден на любителите на книгата, посветен на насърчаването
Коментари Харесай

Столичани четат все повече книги

В Световния ден на феновете на книгата, отдаден на насърчаването на любовта към четенето, попитахме столичани, разхождащи се по бул. „ Витоша “, четат ли и коя е обичаната им книга. Оказва се, че книголюбителите са от ден на ден. А ето и какво дадоха отговор те:


Петър Бозаков, член на Атлантическия клуб в България, сподели пред БГНЕС: „ Изключително постоянно чета. Опитвам се всеки ден да чета, в действителност – за забавление. Любимата ми книга е „ Облакът атлас “ от Дейвид Мичъл. “

Той показа, че чете и на книжен притежател, и електронни книги. „ Имам огромна хартиена сбирка, само че за чуждоезикови издания, които просто не могат да се намерят на българския пазар, се обръщам към електронния притежател “, изясни Бозаков. Той прикани хората да се извърнат към това, което обичат и добави, че е сигурен, че ще го намерят в хартиен формат. „ Просто има книги за всеки, разнообразието е толкоз огромно и се усилва всеки ден “, сподели още книголюбителят.


Русанка Андреева съобщи пред БГНЕС, че нейната обичана книга е „ 100 години самотност “ на Габриел Гарсия Маркес. „ Колкото повече одъртявам ми става по-любима, да се слагам и отъждествявам като една от основните героини “, изясни дамата и добави, че има богата библиотека и подарява книги, с цел да подтиква хората да четат повече.


Според нея в този момент нашумелите създатели не могат да доближат до съвършенството на класици като Йовков, Яворов, Вапцаров, Стайнбек, Хемингуей и други „ Гениите са си гении, или може би аз към този момент съм доста остаряла и тези актуалните създатели не са ми забавни. Чета, с цел да върша параленост, само че някак си не е да се лее като четеш и да се забравяш, и да потънеш… Сега за втори или трети път чета „ Вино от глухарчета “ на Рей Бредбъри. Също е страхотна. Или пък „ Да убиеш присмехулник “. Има едни такива книги, които при всяко едно прочитане, гледаш по различен метод и по различен метод ти влияят “, акцентира Андреева.


Снежка Петрова сподели пред БГНЕС, че има доста обичани книги, както и че обича да чете и лирика. Тя счита, че младежите не четат. На въпроса по какъв начин можем да променим това, дамата съобщи: „ Да не им купуваме GSM-и, по-малко телевизия да гледат. Не може, в случай че родителят гледа непрестанно в GSM-а или в компютъра, детето да желае да чете. “

„ Клиентът “ на Джон Гришам е обичаната книга на Илияна Накова, която живее в Тампа, Флорида, и сега е на почивка в столицата. „ Чета единствено Гришам “, посочи читателката на престъпни романи, като означи, че избира книги на книжен притежател, тъй като може да ги взима на всички места със себе си, а и е „ малко от остарялата генерация “.


Жената е безапелационна, че младежите би трябвало да четат повече. „ Всичко идва от фамилията, съгласно мен. Нашите родители са чели и ние би трябвало да четем, по този начин ще се запазим като нация и просвета “, сподели още тя.

„ Да, чета книги. Харесвам „ Портретът на Дориан Грей “, това ми е една от обичаните. Но одобрявам и Глуховски да чета “, съобщи пред БГНЕС Виктория Миланова, която уточни, че чете книги и на електронен притежател, и на книжен.

„ Когато пътувам, избирам на електронен притежател, по-удобно е “, означи тя. Според нея би трябвало да подтикваме хората да четат повече, като добави, че в нейното обграждане несъмнено има хора, които четат книги.

„ 12 правила за живота “ от Джордан Питърсън е обичаната книга на 19-годишния Яни от София, тъй като, по думите му, има много характерни истории с доста образци, които учат по какъв начин да се построяват освен привички, само че и по какъв начин да водиш по-хубав живот. Той изясни, че чете електронни книги и заключи, че е хубаво хората да четат, тъй като по този начин се ограмотяват. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР