В световен мащаб над 73 милиона са вече установените случаи

...
В световен мащаб над 73 милиона са вече установените случаи
Коментари Харесай

К-19 по света: Германия затяга карантинните мерки, спад на заразените в Гърция

В международен мащаб над 73 милиона са към този момент откритите случаи на ковид. Това демонстрират данните на Worldometers.

Броят на умрелите в Съединените щати с Covid-19 надвиши 300 000 в деня, в който страната стартира акцията по имунизация против ковид а, демонстрират данни на университета „ Джонс Хопкинс “.

Вчера бяха направени първите имунизации в Съединени американски щати с имунизацията на фирмите „ Пфайзер “ и " Бионтех ".

Изпълняващият длъжността министър на защитата на Съединени американски щати Кристофър Милър получава първата доза от Covid имунизацията на Pfizer-BioNTech в Националния военномедицински център Уолтър Рийд в Бетесда, Мериленд, 14 декември 2020 година
Изпълняващият длъжността министър на защитата на Съединени американски щати Кристофър Милър получава първата доза от Covid имунизацията на Pfizer-BioNTech в Националния военномедицински център Уолтър Рийд в Бетесда, Мериленд, 14 декември 2020 година

Редица страни още веднъж стягат ограничаващите ограничения.

От през днешния ден Германия вкарва карантина поради разпространяването на ковид а. До 10 януари затварят всички учебни заведения, магазините за " несъществени " артикули, а контактите се лимитират за празниците. Разрешават се събирания до най-вече петима души от личното и от още едно домакинство. За Коледа се позволява събиране до четирима души отвън фамилията. За Нова година - на 31 декември и 1 януари, се не разрешават всевъзможни събирания. В някои провинции е в действие вечерен час.

Българското Министерство на външните работи предлага на нашите сънародници да се въздържат от пътувания до Германия. За пътуващите се изисква предварителна онлайн регистрация, като локалните здравни служби могат да изискат от пристигналите да дават отрицателен тест за ковид , изработен не по-късно от 48 часа преди пътуването, или да създадат тест след идването си в Германия.

Нидерландия също разгласи втора карантина - от през днешния ден до 19 януари. Затварят се всички учебни заведения и магазини. Разрешават се събирания с не повече от двама души от друго семейство. Изключение ще има за три дни по Коледа, когато ще бъдат позволени трима възрастни гости. Супермаркетите, банките и аптеките ще останат отворени.

Чехия също стяга ограниченията - от петък. Затварят заведенията за хранене, хотелите и спортните уреди на закрито. Забранява се събиране на повече от шестима души на едно място на закрито и навън. Преминаването към четвърто равнище на риск по 5-степенна канара значи и вечерен час от 23.00 ч. до 5.00 ч. и по-ранно начало на коледната почивка на учениците.

Турските жители ще посрещнат Нова година в домовете си. Президентът Реджеп Ердоган разгласи възбрана за излизане от къщи като мярка против разпространяването на епидемията.

От среднощ във вторник против сряда рестриктивните мерки поради ковид а в английската столица се стягат. Лондон и елементи от югоизточната част на страната минават в третата, най-висока степен на епидемиологична заплаха поради огромния скок на броя на инфектираните там.

Европейската организация по медикаментите (EMA) разгласи във вторник, че нейната комисия по медикаментите за хора ще вземе решение за одобрение на имунизацията против ковид на  фирмите Pfizer и BioNTech на изключително съвещание на 21-ви декември. Агенцията добави, че в случай че е належащо, ще се организира и срещата, която към този момент беше планувана за 29 декември.

" След като Комисията за медицински артикули за използването от хора (CHMP) предложи позволение за стартиране на пазара, Европейската комисия по-късно ще извърши бързо процеса по взимане на решения предвид на издаването на позволение за стартиране на пазара, което да е годно във всички страни членки на Европейски Съюз и на Европейското икономическо пространство в границите на дни “, се показва в известието.

В очакване на имунизацията, множеството европейски страни сега се намират под някаква форма на карантинни ограничения и локдауни. Според последни информации рестриктивните мерки, свързани с ковид а, ще бъдат затегнати в Нидерландия, Италия и Дания като част от напъните на държавните управления да лимитират разпространяването на Covid-19.

Ваксината на Pfizer/BioNTech към този момент беше утвърдена за незабавна приложимост в Съединени американски щати и Обединеното кралство и е в развой на разпространяване и използване в тези две страни.

Нидерландското държавно управление вкара по-строги ограничения за ограничение на разпространяването на ковид а.  Те влязоха в действие от среднощ и ще бъдат годни до 19 януари 2021 година

Новите ограничения включват  затваряне на всички търговски обекти, като се изключи тези от първа нужда.  Затварят се всички начални и междинни учебни заведения , детските градини и центрове за дневни грижи, които следва да преминат в онлайн форми на образование.

Гражданите се предизвикват да останат вкъщи допустимо най-дълго, както и да продължат да работят от у дома, когато това е допустимо, оповестиха от Министерство на външните работи.

Призивът на управляващите е да не се одобряват у дома повече от двама гости дневно над 12-годишна възраст, като се изключи 25 и 26 декември  2020 година, като за двата празнични дни могат да одобряват най-вече до трима посетители, които не са членове на семейството.
Лондон с най-високата степен на противоепидемични ограничавания
Поради ескалиращото по-бързо от предстоящото разпространяване на ковид а в Лондон,  английската столица ще бъде подложен в най-високата степен на противоепидемични ограничавания  – степен 3 („ Tier 3 “).

Освен Лондон, в степен 3, евентуално ще влязат и елементи от областите  Есекс и Хъртфордшир . По този начин нови  над 10 милиона жители ще бъдат сложени под по-стриктни ограничения .

Сред главните правила са:  възбрана за контакти с хора на закрито и в множеството заведения  навън, с изключение на с членове  на семейството . Разрешени са срещи  до 6 души навън – тук-там като паркове, плажове или измежду природата.

Магазини, фитнес зали, фризьорски салони остават отворени , само че има опция за налагане на ограничавания в метода на обслужване на клиентите.  Затварят се питейни заведения, пъбове, кафенета и заведения за хранене, кина, театри и заведения за занимания на закрито , както и се не разрешават визитите на спортни събития на игрища. Ресторантите могат да подготвят хра​на единствено за доставка.

Препоръчва се да не се посещават региони в 3-та степен, а техните поданици да не посещават  региони с по-ниска степен за  противоепидемични ограничения.

Германският министър на опазването на здравето Йенс Шпан съобщи през днешния ден, че желае към 60 % от популацията на страната да бъде имунизирано против Covid-19 до края на лятото на 2021 година, съобщи ДПА, като се базира на телевизия Цет Де Еф.

Световната здравна организация (СЗО) предлага равнище на имунизация сред 60 и 70 %.

Шпан също по този начин ускори натиска върху Европейската организация по медикаментите (ЕМА) да позволи потреблението на имунизацията, създадена от фирмите " Пфайзер " (Pfizer) и " Бионтек " (BioNTech). Тя към този момент стартира да бъде поставяна във Англия и Съединени американски щати.

" Нашата цел е да имаме позволение преди Коледа, тъй че да стартираме имунизация тази година, в това число в Германия. В последна сметка ЕМА би трябвало да реши ", сподели той в изявление за Цет Де Еф.

Директорът на ЕМА Емър Кук съобщи, че организацията работи " непрекъснато " и че би трябвало да има решение преди 29 декември.

Германия стяга карантинните ограничения , откакто през уикенда беше реализирано съглашение сред федералния канцлер Ангела Меркел и министър председателите на 16-те провинции.

Частичната карантина, въведена при започване на предишния месец, не съумя да спре втората вълна на ковид а.

Институтът за заразни заболявания " Роберт Кох " заяви през днешния ден за нови 500 смъртни случая от Covid-19, с което общият им брой в Германия стана 22 475. Досега в страната са регистрирани над 1,3 милион заразявания.

Меркел изрази страдание поради неналичието на дисциплинираност в Германия при спазването на разпоредбите за битка с ковид а.

Кипър разгласи през днешния ден подробния проект за ваксиниране против ковид а. Първите ваксини се чакат при започване на януари, по едно и също време с другите страни членки на Европейски Съюз.

Правителството третира въпроса за имунизацията против Covid-19 като най-съществен проблем на публичното здраве, по тази причина задачата е да се имунизира максимален % от популацията, съобщи през днешния ден здравният министър Константинос Йоану. Той заявява готовността на страната да получи първите дози ваксини единствено след седмици, като част от самодейността за целия Европейски съюз, и да стартира тяхното приложение.

„ Предприети са всички нужни стъпки, с цел да могат всички искащи да имат свободен достъп до имунизациите “, увери министър Йоану.

Ще бъдат основани 38 имунизационни центъра, както и мобилни звена за обслужване на затворени структури.

Приоритет се дава на уязвимите групи от популацията и на здравните експерти. 

Първи в програмата ще бъдат живеещи и работещи в домове за възрастни хора и за хора с хронични болести. Следва медицинският личен състав в лечебни заведения и интензивни отделения с пациенти с ковид , а също и в „ Спешна помощ ”. След тях имунизирането ще обхване хората над 75-годишна възраст, пациенти с разнообразни хронични болести, както и работещите в здравни заведения. Последни в проекта за имунизация ще бъдат включени хората над 16-годишна възраст.

Ваксинациите ще се правят единствено с авансово уречен час посредством онлайн портал. Целият развой ще се ръководи от специфичен програмен продукт
Ангела Меркел наподобява изтощена след диалозите с ръководителите на немските провинции - 2 декември 2020 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР