В светлината на динамичните обстоятелства в съвременния пазар на труда,

...
В светлината на динамичните обстоятелства в съвременния пазар на труда,
Коментари Харесай

Внимавайте за детайлите в трудовия договор

В светлината на динамичните условия в актуалния пазар на труда, сключването на трудов контракт е от сериозно значение както за служащите, по този начин и за чиновниците. Този документ, който урежда правата и отговорностите на страните, обезпечава законова рамка и сигурност в трудовите взаимоотношения. В идващите редове специалистът по трудово право доктор Тодор Капитанов преглежда за какво е толкоз значимо сключването на трудов контракт и по какъв начин неспазването на този стадий може да засегне служащите и чиновниците.

Защо трудовия контракт е значим за служащите и чиновниците?

1. Правна Сигурност и Защита:

Когато служащият подписва трудов контракт, той си обезпечава законова сигурност и отбрана. Този документ е инструмент за отбрана на главните трудови права на служащия, в това число правото на заплата, работно време и отпуски. В случай на недоразбирания или разногласия, трудовият контракт служи като главен доказателствен материал.

2. Определени условия на труд:

Трудовият контракт показва съответните условия на труд, в това число работното време, заплата, отпуските и други значими аспекти на трудовата активност. Този документ е самобитно " съглашение ", което открива рамките и упованията както на служащия, по този начин и на работодателя.

3. Здравно и обществено обезпечаване:

Сключването на трудов контракт разрешава на служащия да бъде включен в системите за здравно и обществено обезпечаване. Това обезпечава нужната отбрана и поддръжка при положение на болест, акцидент или други непредвидени условия.

4. Продължаване на професионалното развиване:

В трудовия контракт могат да бъдат включени и клаузи за образование и развиване. Такива клаузи са значими за служащите, защото способстват за тяхното професионално развиване и покачват квалификацията им.

За работодателите е от значително значение да подписват трудови контракти, които са в цялостно сходство със законовите условия. Това им обезпечава законова непоклатимост и предотвратява възможни правни последствия. Чрез ясно дефинираните условия в трудовия контракт, работодателите основават основа за ръководство на упованията и отбягване на недоразбирания. Това оказва помощ за създаване на здрава работна конюнктура и взаимоотношения.

С вярно структурирани трудови контракти, работодателите се трансформират в привлекателни работодатели, които могат елементарно да притеглят и задържат гений. Добрите трудови условия и ясните правила съставляват тласък за ангажираност и лоялност. В същото време комплицираните законови процеси, свързани с трудовите права, изискват от работодателите да бъдат деликатни и да ползват вярно законовите условия. Правилното сформиране и спазването на трудови контракти защищава работодателите от правни проблеми и ги освобождава от възможни правосъдни искове.

 istock istock
Припомняме, че трудовия контракт се подписва наложително в писмена форма, като служащия и работодателя получават по 1 образец от него. Законът е прецизирал кои са наложителните клаузи в него, като всички други ангажименти там са оборими в интерес на служащия по отношение на настоящото законодателство в България.

Минималните реквизити, които би трябвало да бъдат уредени с трудовия контракт са:

1. Номер на трудовия контракт

2. Дата на подписване на трудовия контракт

3. Основание за сключване на контракта (чл. 67 – член 70, член 230 или член 235 от кодекса на труда)

4. Наименование на компанията, седалище и адрес на ръководство

5. Идентификационен код на фирмата (по БУЛСТАТ или по ЗДДС)

6. Трите имена на управителя на компанията, непрекъснат адрес и ЕГН

7. Трите имена на служащия, непрекъснат адрес и ЕГН (не е наложително и вярно да се написа друга информация от персоналната карта на работника)

8. Вид и степен на образование на служащия (ако се изисква за длъжността)

9. Наименование на длъжността (от изброените в Националната подредба на специалностите и длъжностите)

10. Код по националната класификация на икономическите действия

11. Място на работа (града, в който ще се извършва трудовата дейност)

12. Продължителност на работния ден или седмица

13. Времетраене на договора (ако не е уговорено друго, се счита за подписан за неопределен срок, недействително е да се подписа срочен трудов контракт за повече от 3 години, в случай че в нормативен акт не е планувано друго)

14. Размер на главния и снадки заплатен годишен отпуск и на спомагателни платени годишни отпуски (минималния заплатен годишен отпуск е 20 работни дни).

 istock istock
15. Основното и спомагателните трудови възнаграждения с непрекъснат характер (основното трудово заплащане не може да е по-малко от минималната работна заплата при цялостно работно време 8 часа на ден; според кодекса на труда за всяка цялостна година трудов стаж на сходна служба наложително се поставя най-малко 0,6% надбавка за стаж към главното трудово заплащане, в случай че друго не е уговорено се смята, че спомагателното трудово заплащане е 0,6% за всяка цялостна година трудов стаж на сходна длъжност; наложително се изплащат спомагателни хонорари за нощен и ексклузивен труд според наредбата за структурата и организацията на работната заплата)

16. Периодичност на погашение на трудовите хонорари (ако не се контракти друго според кодекса на труда, възнаграждението на служащия се изплаща всеки месец на два пъти – предплатено и окончателно)

17. Задължение на страните (в глава шеста от кодекса на труда са написани общоприетите отговорности на страните, съответните отговорности на служащия се показват в длъжностната характерност, която е приложение към контракта и му се връчва наложително при постъпване на работа)

18. Еднакъв срок за предупреждение и за двете страни при преустановяване на трудовия договор (не повече от 3 месеца, всевъзможни други сделки са недействителни, в случай че не е уговорено, се смята, че е 30 дни; в случай че е срочен трудов контракт не повече от остатъка до края на договора)

19. Начало на осъществяване на трудовия договор – (до 3 дни след сключването на трудовия контракт, би трябвало да му се направи регистрация в Национална агенция за приходите според НАРЕДБА № 5 ОТ 29 декември 2002 година за наличието и реда за изпращане на уведомлението по член 62, алинея 4 от кодекса на труда; служащия не може да постъпи на работа преди да получи копие от документите за регистрация на контракта, в противоположен случай на работодателя се постанова санкция, а служащия не може да е сигурен, че фактически е назначен на работа и не би трябвало да стартира трудова дейност)

20. Подписи на двете страни по контракта

В трудовия контракт могат да се уреждат и други условия, които не могат да са по-неблагоприятни за служащия от откритите в закона или с групов трудов контракт.

В умозаключение, сключването на трудов контракт освен обезпечава законова рамка и отбрана, само че и основава позитивна работна конюнктура и открива ясни упования за страните. Освен това, в светлината на растящите правни условия и конкурентната битка за фрагменти, сключването на трудов контракт става основен детайл за сполучливото ръководство на човешките запаси и поддържане на постоянни работни връзки.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР