В света на криптоканалите, служещи за придвижване на финансови потоци

...
В света на криптоканалите, служещи за придвижване на финансови потоци
Коментари Харесай

Мрежата Tron е новата банка на терористичните организации

В света на криптоканалите, служещи за напредване на финансови потоци към групировки като Хамас и Хизбула, се оформя нов мощен състезател - мрежата Tron.

По-бърза и по-евтина от Bitcoin, тя изпреварва своя съперник като платформа за криптопреводи, свързани с групи, определяни като терористични организации, разясняват специалисти по финансови закононарушения.

" По-рано това беше Bitcoin, а в този момент нашите данни демонстрират, че тези терористични организации са склонни от ден на ден да избират Tron ", споделя Мриганка Патнаик, основен изпълнителен шеф на Merkle Science, като се базира на по-бързото време за транзакции, ниските такси и стабилността на Tron.

Хейуърд Уонг, представител на Tron, изяснява пред Reuters, че всички технологии " теоретично могат да бъдат употребявани за съмнителни действия ", като показва за образец потреблението на американски долари за пране на пари.

Уонг декларира, че Tron не управлява тези, които употребяват технологията ѝ и че компанията не е обвързвана с групите, разпознати от Израел.

Още в интервала сред юли 2021 година и октомври 2023 година израелското Национално бюро за битка с финансирането на тероризма (NBCTF) замразява 143 портфейла на Tron, за които се е счита, че са свързани с „ терористични организации " или са употребявани за " тежко терористично закононарушение ”.

Седмици след нападението на Хамас на 7 октомври, Израел разгласи най-голямата си до момента конфискация на крипто сметки, като замразява към 600 такива, свързани с Dubai Co., без да показва съответно кои крипто мрежи са били употребени.

Хора, чиито средства са замразени при този запор, описват пред Reuters, че са употребявали Tron и са търгували с криптовалути, с цел да подкрепят бизнеса си или персоналните си финанси.

Те обаче отхвърлят каквато и да е връзка с Хамас или Ислямски джихад.

Въоръженото крило на Хамас, което набира криптосредства най-малко от 2019 година насам, заяви през април, че прекратява набирането на средства с Bitcoin поради увеличените старания на платформата за попречване на даренията. Хамас обаче не загатна Tron в изказването.

Стивън Реймър от мозъчния концерн Royal United Services Institute предвижда, че новите опити за цялостно ограничение на достъпа на групировката до публични финансови канали ще имат стеснен триумф: " Тактиките им за финансиране се развиха по този начин, че да заобикалят всевъзможни ограничавания. "

Въпреки неналичието на известност отвън криптокръговете, Tron е преобладаващият блокчейн за преводите с Tether, като понастоящем в него се намират токени на стойност 48 милиарда $.

Tether е третият по величина крипто токен с пазарна стойност 89 милиарда $, което е с към една трета повече през последната година, съгласно данни на CoinGecko.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР