В света има 2-3 такива издания. Много е ценно за

...
В света има 2-3 такива издания. Много е ценно за
Коментари Харесай

Ахмед Доган Стана На 64, Но Няма Да Повярвате Какъв Подарък Получи Почетният Председател На Дпс!

В света има 2-3 такива издания. Много е скъпо за мен. Хиляди дарове съм получавал, в никакъв случай не съм приказвал за тях. Може би имам най-голямата картинна изложба. Някои предмети още не са отворени. Подаръците не са прелъщение за мен. Имам и…., брониран… Може да го карате “, споделил Доган, който съблюдава традицията и за 64-годишния си рожден ден събра околните си другари и деятели на Движение за права и свободи.

Председателят на партията Мустафа Карадайъ му подарил древен глинен съд с надпис на един от препоръките на Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми „ Търпението е мощ “.

„ Пътят не е единствено посока, път с начало и последна цел, сложен, само че човек не би трябвало да се отхвърля “, с тези думи се обърнал към гостите си Доган.

Надписът „ И това ще мине “ (Bu da geçer ya hu) е обвързван с антична суфистка история. У нас е прочут като алегория за пръстена на цар Соломон. В случая с неповторимия подарък става дума за пръстена на султан Махмут.

И това ще мине, дребосъче!

Един ден султан Махмут повикал своите везири и им заповядал да му изработят подобен пръстен, че когато го огледа, в случай че е печален да се усмихне и в случай че е благополучен да се натъжи. Везирите му се събрали и пратили хабер по всички краища на империята. Най-накрая съумели и се явили с един пръстен пред султан Махмут. Щом го зърнал, той възкликнал: „ Ето това е, което търсех! ” На пръстена били изписани следните думи: „ И това ще мине, дребосъче! ”

На калиграфите този израз им допаднал доста и го употребявали много постоянно в своите произведения. И през днешния ден даже този израз се изписва с латински букви и се окачва по стените. „ И това ще мине, дребосъче “ е една амбиграма. Израз, чието значение не се трансформира, даже да бъде употребен в случаи, които са на срещуположния полюс, обърнати на 180 градуса, допълват от " 24Родопи ".
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР