В сутрешния блок на БНТ председателят на правната комисия към

...
В сутрешния блок на БНТ председателят на правната комисия към
Коментари Харесай

Новият състав на ЦИК се очаква в средата на следващата седмица

В утринния блок на Българска национална телевизия ръководителят на правната комисия към Народното събрание Данаил Кирилов съобщи, че нов състав на Централната изборна комисия се чака в средата на идната седмица.

Т ой увери, че в новия състав на комисията ГЕРБ няма да имат болшинство. Кирилов съобщи, че парламентарна рецесия сега няма и кворум в пленарна зала може да се събере.

След срещата с претендентите за ЦИК съм ненапълно спокоен, само че и ненапълно обезпокоен - професионализмът ще се резервира, само че ще има интервал, в който новата комисия ще би трябвало де стикова в изискванията на интензивен старт, съобщи ръководителят на правната комисия Кирилов.

Той изрази задоволството си от претендентите на ГЕРБ, само че увери, че ГЕРБ няма да имат болшинство.

И в този състав няма да имаме болшинство в нито един смисъл, сподели ръководителят на правната комисия.

Освен представители на парламентарно показаните партии - 18 членове - обединенията с представители в Европейския парламент също имат право да излъчат представители, изясни Кирилов.

20 души са препоръчани от другите парламентарни партии за членове на Централната изборна комисия.

ЦИК би трябвало да е надпартийна, само че отразява квотите в парламентарното посланичество, призна Кирилов.

Следва да се изберат ръководител, зам.-председател и секретари, а елементарните членове на ЦИК би трябвало да бъдат препоръчани на президента. Данаил Кирилов съобщи, че пълномощията на президента в тази ситуация не са ясни, защото се приема, че е привързан да издаде декрет за назначението на членовете на ЦИК.

Кирилов предвижда, че в средата на идната седмица ще има нов състав на ЦИК. По думите му е редно членовете на правната комисия от Българска социалистическа партия да влязат в пленарна зала, с цел да гласоподават за претендентите си за ЦИК.

Ако те не посочат нито един зам.-председател, на процедура на гласуването в Народно събрание няма да има нито един техен претендент. На процедура, всички техни претенденти ще бъдат назначени с подписа на президента. Спокойни са, че нямат потребност от парламент за въпросната процедура уточни Кирилов.

Той изрази убеденост, че кворум в пленарна зала може да се сформира. По думите му, не може да се приказва за парламентарна рецесия.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР