В Судан сраженията продължават въпреки 72-часовото примирие. Суданската армия и

...
В Судан сраженията продължават въпреки 72-часовото примирие. Суданската армия и
Коментари Харесай

Судан е пред хуманитарна катастрофа без вода, храна и гориво

В Судан сраженията не престават макар 72-часовото помирение. Суданската войска и паравоенните „ Сили за бърза поддръжка “ не престават сраженията по улиците. Най-малко една жена почина при бомбардировка на къщата ѝ в Омдурман, покрай столицата Хартум. Тези, които не могат да избягат или желаят да останат, се борят за съществени артикули. Запасите от гориво също са на изчерпване.
Хората са безпомощни, редят се на опашки за самун, редят се за бензин. Няма гориво, няма самун или вода. Няма сигурност, хората са заболели, а ранените не могат да получат лекуване. Няма транспортни средства.
Фатх ал-Рахман, гражданин на Омдурман
Надяваме се, че решението ще бъде спокойно и политическо. В региона на Бахри към момента се водят боеве, хората не могат да намерят вода и пият от реката. Трябва да се помогне на хората.
Файсал Мохамед, гражданин на Омдурман

Освен броя на убитите и ранените, породени от спора в Судан, ръководителят на Световната здравна организация съобщи, че чака още доста смъртни случаи поради епидемии, липса на достъп до храна и вода и спиране на главните здравни услуги, в това число имунизацията.
СЗО разполага със ресурси от съществени медикаменти, банки с кръв, консумативи за хирургия и травматологични грижи, които чакат да бъдат доставени. Но с цел да създадем всичко това, се нуждаем от безвреден достъп. Както постоянно, най-хубавото лекарство в тази обстановка е мирът.
Тедрос Гебрейесус общоприет шеф на СЗО

Няколко страни не престават интервенциите по евакуация. Германия избави над 700 души, измежду които към 200 германци. Останалите са жители на 30 страни.Канада ще изпрати в Судан към 200 бойци, с цел да координират евакуационната интервенция. В страната има общо към 1800 канадски гражданиОбединеното кралство е издирило над 500 жители, само че над 4000 към момента остават в страната.

Германски политици упрекнаха Англия, че е забавила опитите на други страни да изтеглят жителите си от Судан, откакто английски бойци пристигнали в северноафриканската страна през уикенда без авансово позволение от нейните въоръжени сили. Това разгневило суданската войска и тя забранила достъпа до летище северно от столицата ХартумДосега в спора са починали минимум 512 души, а повече от 4000 са били ранени. Преди конфликтите Организация на обединените нации пресметна, че една трета от популацията на Судан или към 16 милиона души се нуждае от помощ, като тази цифра евентуално ще се усили.Сраженията потопиха Судан в безпорядък, тласкайки така и така мощно подвластната от помощи африканска страна към ръба на колапса.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР