В студиото на Още от деня“ вицепремиерът Томислав Дончев отхвърли

...
В студиото на Още от деня“ вицепремиерът Томислав Дончев отхвърли
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Електронното правителство струва около 130 милиона

В студиото на „ Още от деня “ вицепремиерът Томислав Дончев отхвърли изказванието, че България е отделила 2 милиарда лв., като уточни, че има неточност в изчисляването. Той разграничи харчовете за техническо застраховане на администрацията от отделянето на средства за електронното държавно управление, които по думите му са към 130 милиона лв..

Той също по този начин означи, че е е значимо какви послания се насочат както към Западните Балкани, по този начин и към Европа, като призна, че всяка една страна от района е в друга степен на подготвеност да се причисли към Европейски Съюз.

Томислав Дончев означи, че познава добре естонския опит в електронното ръководство и съобщи, че в балтийската страна е имало няколко опита за се вкара електронното държавно управление. Той изрази вяра, че България е поела по верния път за въвеждането на електронно държавно управление, само че призна, че пътят е дълъг.
Томислав Дончев, вицепремиер: Исторически, България отделя към 100 млн. за пазаруване на компютри и принтери, само че това не е електронно държавно управление. Електронното държавно управление е в системи и регистри. За това България е отделила към 130 милиона. Останалото е съоръжение.
Той уточни, че единствено за електронизирането на 10 документа, са променине към 100 закона и „ несъмнено още толкоз наредби “.

Томислав Дончев съобщи, че България може да сложи цел пред Западните Балкани, с цел да не се развиват безредно, и това е европейската интеграция. Той означи, че към жителите на страните от района е значимо да се насочат послания за съгласуваност и споделеност на задачите, само че към Европа посланията са по-сложни. Той добави, че е нереалистично да се даде съответна дата коя от страните по кое време може да се причисли към Европейски Съюз, защото са в друга степен на подготвеност.
Томислав Дончев, вицепремиер: Разумно е всички да се убедят, че би трябвало да се следва линия на натурализъм, да не се чака, че нещата ще станат след година-две. [...] Никой от нас не твърди, че сме идеални, можем да кажем, че Европейски Съюз е превъзходен план, от който има изгоди. В същото време не забравяме, че и ние имаме проблеми за решение.
Вицепремиерът означи, че по въпроса с изостаналите райони в България е належащо да се подхващат стъпки, въпреки и да са скъпи, а резултатите от тях да са надалеч в бъдещето.
Томислав Дончев, вицепремиер: Без транспортна съгласуваност няма късмет за икономическо развиване. От друга страна, в случай че моделът на районно развиване се базира единствено на транспортната съгласуваност, той ще е несполучлив.
Той се разгласи за система от поощрения за компании от района, както и да се покачат заплатите на заетите в обществения бранш в изостаналите райони, въпреки последното да е единствено на равнище концепция.

По отношение на опозицията, Дончев означи, че борбата с „ неконвенционални средства “ може да има противоположен резултат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР