В стремежа си да предотвратят нова масова вълна от протести,

...
В стремежа си да предотвратят нова масова вълна от протести,
Коментари Харесай

Над 260 души бяха задържани в Иран по повод годишнината от смъртта на Махса Амини

В устрема си да предотвратят нова всеобща вълна от митинги, иранските управляващи направиха десетки арести през уикенда, като проява на мощ по отношение на годишнината от гибелта на Махса Амини, съобщи ДПА.

Най-малко 260 души са били арестувани в границите на 24 часа по отношение на годишнината от най-масовите безредици в най-новата история на Ислямската република, заяви вестник " Шарх ", цитирайки публични данни.

Правоохранителните органи обявиха, че арестите са осъществени поради нарушавания на публичната сигурност, подстрекателство към митинги и владеене на оръжие.

В събота се навърши една година от гибелта на младата иранска гражданка от кюрдски генезис Амини. Нейната кончина провокира вълна от митинги във всички краища на близкоизточната страна.

В навечерието на годишнината иранските органи на реда започнаха строги ограничения за сигурност, с цел да предотвратят нова вълна от демонстрации.

Въпреки това нощес в южната провинция Фарс при явно нахлуване на дисиденти е бил погубен член на прословутите ирански паравоенни сили " Басидж " ( " Мобилизация " ), заяви държавната телеграфна организация ИРНА.

Двама неидентифицирани нападатели на мотоциклет се доближили до група бойци на " Басидж " и разкрили огън, като умъртвили един и ранили трима от тях в град Нурабад.

Властите оповестиха, че нападателите са избягали от мястото на случая, само че не дадоха повече информация за възможините причинители.

Силите " Басидж " са основани след революцията от 1979 година, когато монархията е отстранена и е оповестена Ислямска република.

Организацията работи под управлението на Корпуса на стражите на Ислямската гражданска война (КСИР) и изигра съществена роля при потушаването на митингите - в това число всеобщите демонстрации, които избухнаха предходната година след гибелта на Махса Амини в полицейския арест.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР