В стремежа си да направи света по-чист и да се

...
В стремежа си да направи света по-чист и да се
Коментари Харесай

Илън Мъск: Tesla отвори своите патенти, за да направи света по-чист

В устрема си да направи света по-чист и да се опита да се пребори с измененията в климата, през 2014 година Илън Мъск съобщи, че ще открие патентите на Tesla Motors за всички искащи. Направена бе значима забележка, че компанията няма да завежда патентни каузи против фирмите, които добросъвестно употребяват технологиите на Tesla Motors.

Това бе един извънреден жест в ера, когато софтуерните компании пазят по правосъден ред даже и най-дребните софтуерни прерогативи. Илън Мъск добави, че с изключение на полагането на огромни старания за отбрана на планетата от замърсяване, компанията се стреми да реализира забележителен напредък в разпространяването на технологиите за електрически автомобили. Той сподели още, че в централния офис на Tesla в Пало Алто е имало стена, покрита с патентите на компанията, които в този момент са махнати изцяло в духа на отворените лицензи.

Илън Мъск означи, че се съмнява в полезността на патенти, които носят облаги само на гигантските корпорации и на юристите, а не на изобретателите. Той смята, че патентите от сходен тип стопират напредъка и самия дух на напредъка в тази сфера.

Този метод направи компанията Tesla Motors доста известна измежду необятната общност. Отварянето на патентите бе утвърдено от запалянковците на пазара на електрически автомобили и от бранителите на околната среда. Мъск добави, че на пътя към основаването на отлични във всяко отношение електрически автомобили е напълно погрешно „да се слагат мини по интелектуална собственост“. В същото време, Мъск съобщи, че компанията ще работи най-строго към всички корпорации, които употребяват препоръчаните отворени патенти, с цел да показват на пазара артикули с надути цени.

Мъск обърна внимание на рецесията, обхванала целия свят. Той означи, че съвсем никоя от другите огромни компании не работят върху основаването на по-чисти коли, употребяващи изкопаеми горива. А Tesla Motors не може независимо да създаде и продаде подобен брой електрически автомобили, които да се опълчват на днешната рецесия с изхвърлянето на въглерод във въздуха. Основната концепция на отварянето на патентите е по-бързото развиване на тези технологии за електрически автомобили, посредством които планетата ще стане по-чиста.

Към сегашен ден може да се каже, че концепцията е доста удачна. В редица страни търсенето на електрически автомобили непрестанно нараства и броят на екологичните транспортни средства непрестанно се усилва.

Да си напомним, че през вчерашния ден Tesla разгласява финансовия доклад на компанията. Общият приход за предходната година доближи рекордните $21,4 милиарда, а загубите на компанията, насъбрани през годините, са намалели двойно, като паричните запаси на Tesla към този момент са $3,7 милиарда. Мъск добави, че даже и да стартира световна криза, Tesla отново ще създаде с 50% повече електрически автомобили.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР