В столицата няма огнища на менингит, а всички досега изследвани

...
В столицата няма огнища на менингит, а всички досега изследвани
Коментари Харесай

Изследваните контактни лица на починалото от менингит дете са здрави

В столицата няма огнища на менингит, а всички до момента изследвани контактни на умрялото дете - са здрави. Това сподели за Българска национална телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова и здравният съветник на общината - проф. Тодор Кантарджиев, са били още веднъж в детска градина " Вълшебство ", където е записана болестта, с цел да уверят родителите, че място за терзания няма.



При всички контактни деца досега е потвърдено крепко заразоносителство. Дори при позитивните проби, в които са открити менингококи няма животозастрашаващи типове.

" Това крепко заразоносителство е доста обикновено при една-трета, даже една-втора от децата в тази възраст, изключително които посещават детски заведения. Въпреки това, поради скорошния случай с умрялото дете, на всички тях беше предложен антибиотик ", изясни проф. Ива Христова.

В момента се изчакват и пробите на останалите деца от всички 10 групи в детска градина " Вълшебство " в София. На днешната среща с родителите, проф. Кантарджиев ги е уверил, че място за терзание няма и най-вероятно пробите ще са негативни. И да бъдат открити менингококи у някои у децата, това не е рисково, тъй като заболяването рядко е животозастрашаваща, успокояват експертите.

" Родителите да следят интензивно децата си, при демонстрация на болест, нараснала температура, болки в гърлото, повръщане, болки в коремчето, то тогава интензивно трябв да се търси лекарска помощ ", уточни доктор Любена Андонова, инфекционист.

" Еднинични случаи в действителност се стига до по-тежко протичане и извънредно редки случаи имаме доста бързо протичане и бърз екзитус ", разясни проф. Ива Христова.

Тази година, с изключение на случая с умрялото преди седмица дете, има единствено още един регистриран случай на бактериален менингит. За 2020 година откритите случаи също са два.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР