В Столичния зоопарк винаги можем да открием изненади и да

...
В Столичния зоопарк винаги можем да открием изненади и да
Коментари Харесай

Грижата за защитените видове в зоопарка започва с Бърнестата мечка

В Столичния зоопарк постоянно можем да открием изненади и да прекараме пълноценни часове в компанията на неговите жители.
Тази година се чака те да се усилят като брой и разновидности.

Какви нови предпазени типове се чака да заживеят в Зоопарка през тази година - пред Радио София споделя шефът Добромир Бориславов :

 „ Функцията на Столичния зоопарк не е единствено да отглежда животни навън . Ние се опитваме да бъдем в крайник със международните трендове и да отглеждаме повече предпазени типове . Целта ни е да дадем своя принос в запазването на тези типове, тъй като в международната фауна наклонността е доста отрицателна.
Човекът от ден на ден изтласква предпазените типове от техните естествени ареали, което води до тяхното изгубване.
Политиката на огромните зоопаркове е да отглеждат тези типове и да пазят този генофонд. Когато ги развъждат, по-късно те се пробват с доста старания и благодарение на доста стратегии да ги връщат още веднъж в дивата природа. “

Преди три години Столичният зоопарк получава позволение да отглежда един от предпазените типове. Това е Бърнестата мечка - тип, който не е характерен за нашата фауна, тъй като е топлолюбив и има своите специфики, растителнояден и насекомояден.

Мъжкото мече Лиъм е любим. Скоро той ще стартира да влиза в полова зрялост. Да му намерят женска обаче, се оказва същинско предизвикателство.

„ Само в 10 зоопарка от към 500 в Европа се отглежда този тип. За нас беше огромна чест да получим позволение да се сдобием с женска, това се управлява от интернационалните координатори ", добави Бориславов.

Поради дребният брой на отглежданите типове, с цел да няма близка фамилност, избрана е женска от зоопарка в Сингапур.

В Софийския зоопарк към този момент приключва нужната реорганизация с озеленяване и заграждения, където да бъде настанена въпросната дама.

Не по-малко предизвикателство е и превозването.
Поради пандемията, транспортните разноски са се нараснали двойно над предстоящото, по тази причина управлението на зоологическата градина  е решило да стартира фондонабираща капания, в която всички искащи, които желаят да оказват помощ, могат да дарят средства, с цел да се транспортира животното.

Защо не би трябвало да храним животните в зоопарка и още забавни елементи за бърнестите мечки и  другите нови типове, които се чака да дойдат в столичния зоопарк, чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР