В Столичния общински съвет отново се подвига темата дали централната

...
В Столичния общински съвет отново се подвига темата дали централната
Коментари Харесай

София пак обсъжда дали ул. „Шишман“ да стане пеходна

В Столичния общински съвет още веднъж се подвига тематиката дали централната софийска улица „ Цар Иван Шишман “ да стане напълно пешеходна зона след идния неин ремонт през 2022 година Общинският консултант арх. Борислав Игнатов от групата на „ Демократична България “ заяви на съвещанието на градоустройствената комисия, че хора от региона на „ Шишман “ са изразили подготвеност да се съгласят да се забрани напълно придвижването на коли по улицата против ангажимент общината да не слага платформи или така наречен декинги по тротоарите й, на които притежателите на заведения на „ Шишман “ да изкарват маси и столове. Според плана, който Столична община се готви да осъществя, след ремонта придвижването по „ Шишман “ се планува да стане споделено, като оптималната скорост на МПС-а се планува да бъде свалена до 20 км. в час. Това ще стане посредством построяването на повдигнати кръстовища по нея и пресичащите я улици. 

„ Живеещите на „ Шишман “ даже са подготвени да се откажат от паркоместата за техните коли по улицата, в случай че в подмяна не се вършат тези платформи за заведенията. Проблемът е, че те съставляват една непрекъсната бариера и спънка. И второ, хората се тормозят от доста звук в бъдеще. Мисля, че по тематиката е добре да се чуят още веднъж отзиви, защото знаете, че планът за ремонт на „ Шишман “, който Столична община се готви да извършва, е признат преди Covid-19. Лично аз съм за напълно пешеходните улици “, разяснява арх Игнатов. Всъщност решението за преустройството на улицата и на цялата така наречен Зона 2 на столичния център бе взето преди към 8 година

Идеята за превръщането на " Шишман " в пешеходна зона бе подкрепена от представителя на „ Спаси София “ Борис Бонев. „ В момента се осъществя морално остаряло решение, взето през 2014 година Припомням, че още в отчета на арх. Ян Геел „ Град за хората “ преди 5 година бе препоръчано „ Шишман “ да е напълно пешеходен. Преброяване тогава сподели, че приблизително през улицата минават по 7 440 души дневно и едвам 2 500 автомобила. Преброяване на „ Спаси София “ през февруари 2020 година даде да се разбере, че за 3 година броят на пешеходците е достигнал приблизително до 8 000 души дневно, а колите са намалели до 1134 бр. Пешеходците са 8 пъти повече от автомобилистите, само че площта, която последните заемат, е 75 на 100. По всякаква логичност това е незаслужено “, заключи Бонев.

Главният проектант на София Здравко Здравков също съобщи, че е за това ул. „ Цар Иван Шишман “ да стане напълно пешеходна, само че от думите му не стана ясно дали това ще се случи след задаващия се ремонт. „ Предлагам да разграничим двете тематики. Бъдещият ремонт ще разреши пълноценното пешеходно придвижване, тъй като по-късно тротоарите ще са надигнати единствено с 4 см. над уличното платно. Не мисля, че планът е неприятен, трябват старания той да бъде приключен в къс небосвод. Що се отнася до декингите, постоянно става въпрос за някакъв пазарлък: дано декингът не е пред мен, тъй като иска ми се шуми, споделят хората. Бизнесът пък пита: за какво да няма декинг, откакто единият тротоар е 2 м., а другият е 1,5 м. Според мен тези места би трябвало да се ползат от бизнеса против много висока такса. В други градове на Европа паркоместата се продават. Защо не се направи същото и в София? Но не 2 лв/ч., а по цена, която СОС дефинира. Много е мъчно да намерим салдото по отношение на тези декинги, въпросът е отворен. Дали „ Шишман “ да е напълно пешеходна улица също е въпрос, който би трябвало да вземе с присъединяване на живущите по нея. Лично мое разбиране е, че след завършването на ремонта улицата би трябвало да стане пешеходна “, завърши Здравков.

Както „ Сега “ писа, през 2021 година живеещи в региона на „ Шишман “ проведоха подписка против слагането на маси и столове пред заведенията по улицата. Тя бе открита В уеб страницата Peticiq.com. „ Живущите на ул. Цар Иван Шишман “ и в карето сред улиците „ Граф Игнатиев “, „ Георги С. Раковски “, бул. Цар Освободител “ и „ Васил Левски “ се обявяваме категорично срещу слагане на маси и столове на паркоместата пред заведенията за публично хранене (барове, сладкарници, ресторанти), както и ограждането на тези места с кашпи, колчета или по различен метод по продължение на ул. „ Цар Иван Шишман “ или прилежащите улици. Промяната от паркоместа в места за прилагане от заведенията с маси и столове би било начало на комерсиализация на улицата, аналогична на бул. „ Витоша “, който от почтено рекламирана пешеходна зона деградира до градски призрачен сън. Места на улицата, принадлежни към заведения, са в интерес единствено на няколко заведения, към този момент “, пишеше в причините.

Отново както „ Сега “ писа, преди дни Столична община избра строителна компания, която да ремонтира „ Шишман “ и още една прилежаща централна улица – „ 6-ти септември “. Дейностите ще бъдат осъществени от „ Парсек Груп “ ЕООД, чиято оферта е на стойност 5,348 млн. лева без Данък добавена стойност. Прогнозната стойност на строителните работи от страна на общината бе за 5 430 883 лв. без Данък добавена стойност. Съгласно заданието строителството по двете улици не би трябвало да продължи повече от 220 дни от датата на започването на ремонта. Въпросната зона от центъра на София е в интервал на реорганизация от близо четири години. Към нея се числи и злощастният ремонт на ул. " Граф Игнатиев ", който започва през май 2018 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР