В столичния кв. Факултета имаше струпване на болни и то

...
В столичния кв. Факултета имаше струпване на болни и то
Коментари Харесай

Мутафчийски обясни защо в ромските махали е страшно и отсече: Може вече 8000 българи да са с COVID-19

В столичния кв. „ Факултета ” имаше скупчване на заболели и то на една улица. И те сега са в „ Пирогов ”, в „ Александровска ” и 4-ма във ВМА. Това сподели пред bTV шефът на ВМА проф. доктор ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„ Ние проследихме тези вериги и разбрахме, че там става нещо, което би трябвало да бъде изяснено ”, разясни Мутафчийски във връзка слагането на КПП-та в квартала.

По думите му там карантината не е в подобен тип, каквато е в Банско или в Паничерево: „ Тук хората могат да вървят на работа ”. Ген.-майор Мутафчийски посочи, че всеобщото тестване в столичните квартали „ Факултета “ и „ Филиповци “ ще продължи. До момента има открити 20 инфектирани.

Излизането на толкоз доста хора по празниците би дало опция болестта да се разнесе там, където не се среща. Предстоят ни доста напрегнати и забавни времена. Това разяснява пред bTV началникът на щаба по отношение на всеобщите пътувания, които подхващат българите към Великден.

„ Предполагахме това още първоначално, че към Великден ще имаме скок в случаите, най-малко по този начин гласяха всички математически прогнози. „ За страдание, всички упования се сбъднаха. Миналата седмица бе извънредно недисциплинирана от позиция на обществената изолираност и мисля, че към този момент берем плодовете ”, сподели още проф. Мутафчийски.  

За масовото тестване той съобщи, че в Германия се тестват към 300 хиляди седмично. За към 3 години ще бъдат тествани всички в страната. 

Масовото тестване е метод за обгръщане на по-големи групи, а не всеки един да бъде тестван. Обхващат се доста по-големи групи, в сравнение с до момента обхващаните.  

„ Може да се окаже, че и 8000 са инфектираните. Не си вършим илюзията, че хващаме всички инфектирани. Математическите модели, сочеха двама на 11 открити инфектирани. В последно време хващаме двама на седем. Допустимият брой инфектирани, които не са обхванати от здравната система, са 6-7 хиляди ”, уточни още той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР