В Стария свят върлува енергийна криза. Индустриите, свързани със суровините,

...
В Стария свят върлува енергийна криза. Индустриите, свързани със суровините,
Коментари Харесай

Цените на газа в Европа бият рекордите един след друг

В Стария свят върлува енергийна рецесия. Индустриите, свързани със суровините, са най-силно наранени.

Тази седмица се трансформира в една от най-бурните за газта или по-скоро за цените му - те порастват от самото начало. Наред с цените нараства осъзнаването, че газът последователно става прекомерно безценен, с цел да се употребява в индустрията и за произвеждане на електрическа енергия.

Тази седмица газът счупи още един връх в Европа, който се държеше от март. Цената на мегаватчас се увеличи с 6,7% и доближи 241 евро, написа Bloomberg. Съвсем неотдавна, единствено преди няколко дни, цената на газа надвиши цената отпреди година 10 пъти . Сега разликата е близо 11 пъти.

Бързото повишаване на " синьото гориво " подтиква инфлацията на континента. В Обединеното кралство, да вземем за пример, тя е минала границата от 10% и е достигнала 40-годишен връх. Газът последователно трансформира " цвета " си. Преминава от „ синьото” към „ златното” гориво и става прекомерно скъпо освен за популацията, само че и за стопанската система. Особено наранени са енергоемките браншове на индустрията. В Европа да вземем за пример съвсем половината от заводите за алуминий и цинк към този момент са затворени. Освен това наклонността набира скорост.

Кризата, освен това енергийната рецесия не е изключение, а по-скоро удостоверение на правилото, най-често се случва, когато съответстват няколко неподходящи събития със обилни последици. Сега това е намаляването на енергийните доставки от Русия, за което самата Европа е 100% виновна; както и възобновяване на европейската стопанска система след пандемията от ковид.

През лятото в допълнение беше добавена и ужасната горещина със засушаването, по тази причина, за разлика от нормалната сезонна обстановка, не се случи нормалния спад в търсенето на сила, а се стигна до внезапното му увеличение.

Освен това, на фона на внезапното понижаване на доставките на съветски газ и евентуалното му цялостно прекъсване, европейските страни започнаха да се приготвят за зимата авансово и в този момент са принудени да пестят газ, с цел да го напомпват в подземните складове, с цел да не замръзне популацията и стопанската система да не стопира изцяло.

Въпреки обстоятелството, че европейските страни, изненадващо, към този момент сполучливо се оправят с пълненето на газовите складове, множеството специалисти, да вземем за пример ръководителят на Федералната мрежова организация на Германия (BNetzA) Клаус Мюлер, са сигурни, че рестриктивните мерки не могат да бъдат отстранени. Най-доброто, на което германците могат да разчитат, по мнението на Клаус Мюлер, са рестриктивните мерки в избрани райони, а не в цяла Германия.

" Ограниченията може да са местни първоначално и могат да бъдат отстранени и въведени още веднъж няколко пъти - предвижда той. - В този случай е нужна убеденост във опцията за безконтролен превоз на газа в цялата страна. "

Що се отнася до средносрочната прогноза, специалистите са сигурни, че през идната година картината няма да се промени доста: до края на отоплителния сезон хранилищата ще бъдат съвсем изцяло празни и тяхното зареждане през 2023 година ще би трябвало да стартира още веднъж най-късно при започване на лятото, а не както нормално в края или през есента.

„ Много е значимо всички да схванат, че това (тежката обстановка с газа и електричеството) ще продължи не една, а най-малко две зими, акцентира Клаус Мюлер, „ Още повече, че идната зима може да бъде още по-тежка от идната. “

Трудната обстановка в Европа се усложнява в допълнение от обстоятелството, че тази година енергийната рецесия престана да бъде единствено европейска и обхвана цялата планета, което се улеснява от съвсем всеобщите горещини и суша. Европа главно се пробва да размени съветския газ с полутечен природен газ (LNG). Първо от Америка, само че в Брюксел, несъмнено, търсят нови снабдители по цялата планета.

Тъй като енергийната рецесия евентуално към този момент може да се назова световна, в този момент има същински лов за LNG. Основните съперници на европейците са в Азия. Цената на LNG в Азия, не без триумф, преследва европейската, макар че към момента е по-ниска от нея, затова обстановката в Европа е доста по-трудна, в сравнение с в Азия. В сряда, 17 август, азиатските цени на LNG на спот пазара се приближиха до 60 $ за милион английски топлинни единици.

„ Нарастващото търсене на газ в Азия, защото азиатските страни също стартират да се приготвят за зимата авансово, може да значи, че избран брой LNG превозвачи с американски полутечен газ може да отидат не в Европа, а в Азия през идващите месеци “, предизвестява анализаторът на BloombergNEF Лугия Цао.

Ако приказваме за краткосрочни прогнози, то най-малко през идващите дни германците ще могат да си поемат въздух. В страната ще вали и равнището на водата в доста плиткия Рейн, основната водна транспортна артерия на Германия, леко ще се увеличи. Трудно е да се каже дали изцяло натоварените шлепове ще могат още веднъж да плават по Рейн, само че може би ще стане по-лесно. Но какъв брой по-лесно и какъв брой дълго ще продължи тази отмора, времето ще покаже.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР