В сряда вечерта няколко независими медии публикуваха разследвания по най-големия

...
В сряда вечерта няколко независими медии публикуваха разследвания по най-големия
Коментари Харесай

Плашиво джудже, пиня, молец и Хитлер – как Роскомнадзор търси коментари за Путин

В сряда вечерта няколко самостоятелни медии разгласиха следствия по най-големия теч на документи от Роскомнадзор - организацията, която дава отговор за цензурата в съветските медии и интернет пространството. Резултатите хвърлят светлина върху това по какъв начин тъкмо Роскомнадзор се бори с нежеланата информация, цензурира информацията за войната и Владимир Путин и следи руснаците.

Руската редакция на BBC обобщава главните резултати.

Кой е направил хакерската офанзива и какво тъкмо се съдържа в приключването на информация?

През ноември 2022 година група " Киберпартизани " от Беларус разгласи, че е хакнала ГРЧЦ - Главно радиочестотно ръководство на Роскомнадзор. Хакерите настояват, че са съумели да обхванат във вътрешната мрежа на организацията и да изтеглят документи и преписка на чиновниците - общо над 2 терабайта данни.

Според описа на хакерите наличието им в системите на ГРЧЦ е останало неусетно в продължение на няколко месеца. " Киберпартизаните настояват, че са съумели да нарушат работата на центъра, като са криптирали работните станции.

ГРЧЦ публично призна за хакерската офанзива, само че настоя, че " обстановката е била овладяна " и хакерите не са съумели да получат достъп до " класифицирана информация и сериозна инфраструктура ". Въпреки това съгласно следствие на Проект " Система " (съвместен план на " Свобода " и Present Time), приключването на информация се възприема в ГРЧЦ като " морална покруса " - във вътрешни диалози чиновниците разискват случая като злополука.

" Киберпартизани " обявиха, че изтеклите данни потвърждават " огромно онлайн наблюдаване и опити за определяне на цялостен надзор над всеки, който се е изказал против режима на Путин през последните 20 години ". Те предават архива с данни на съветски и западни публицисти. До вечерта на 8 февруари немските издания Süddeutsche Zeitung, Mediazona, Sistema, Agents, Dosie Center и Проект " Важни истории " разгласиха следствия, основани на архива.

Роскомнадзор цензурира информация за Путин

Изтичането на информация демонстрира, че една от главните цели на ГРЧЦ е да почисти всякаква нежелана информация за Владимир Путин. Служителите на организацията всекидневно наблюдават медиите и обществените мрежи за всякаква информация, която съгласно тях може да сътвори отрицателен облик на съветския президент.

Според " Важни истории " чиновниците изготвят отчети след всяко събитие с присъединяване на Путин и събират всички отрицателни реакции на неговата поява. Ето откъс от такава информация, направена след неотдавнашното посещаване на Путин в Калининград:

" Други създатели показват подигравка към фразата, изказана от Вл. В. Путин, че " трудолюбието е напълно обособен гений, това не е просто, извинете, гумен гъз ". Подчертава се, че сходни изявления, както и останалите речи на президента, " от дълго време не провокират други страсти с изключение на разстройване и стеснение.

Служителите на ГРЧЦ са инструктирани да отделят " горещи точки на информация ". Техните отговорности включват освен наблюдаване на реакциите към работата на Путин, само че и прогнозиране на събитията, които могат да провокират рецензии в бъдеще.

ГРЧЦ също по този начин интензивно следи отчетите за здравословното положение на Путин. Изданието " Агенция " открива във вътрешния документооборот десетки досиета с едно и също заглавие " Критично здравословно положение на съветския президент В. В. Путин ", които са основани от април до октомври 2022 година

Всеки подобен мониторинг наподобява като таблица с изявления за здравето на Путин - най-вече от съветските обществени мрежи и Telegram. Докладите включват определени мнения за съветския президент, за който се твърди, че страда от " рак " или " шизофрения " - нормално провокирани от съответните изявления или изказвания в медиите.

А " Важни истории " отбелязва, че задача " да се прави мониторинг на осведомителни мотиви за мнения за влошеното здравословно положение на президента ", е била възлагана даже и като тестова задача на претенденти за работа в отдела за мониторинг.

ГРЧЦ следи изявленията за Путин благодарение на Brand Analytics - система за наблюдаване на медиите и обществените мрежи, както и ръчно. Журналистите откриват, че информацията за президента е била търсена от чиновници на Роскомнадзор благодарение на основни думи - в това число " плешиво джудже ", " Пиня " и " Пуйло ".

" Досие " написа, че един от изтеклите документи е озаглавен " Методика за засегнатост на президента ". В него се споделя, че организацията търси отрицателни препратки към Путин, като се базира на федералния закон " За информацията ", който изисква блокиране на наличие, което наскърбява държавни чиновници. В насоките са дадени образци, въз основа на които наблюдаващите би трябвало да решат кои данни се смятат за обидни.

Роскомнадзор възнамерява и да усъвършенства в допълнение търсенето на отрицателна информация за Путин. Още през август медиите писаха, че ГРЧЦ е отпуснала 57,7 милиона рубли на московската ИТ компания Action HDC за създаване на системата Oculus, която въз основата на невронни мрежи ще проучва фотоси, видеоклипове и текстове в уеб страници, обществени мрежи и месинджъри за неразрешена информация.

Според " Система " Oculus също по този начин ще търси обидни изображения на Путин въз основа на " класификатор на графични обекти ". Класификаторът предлага два типа изображения: " обидни изображения на президента " (напр. като " молец " и " рак " ) и " сравняване на президента с негативни герои " (напр. Адолф Хитлер, вампири или педофили).

От началото на войната Роскомнадзор се интересува освен от отрицателно наличие във връзка с Путин, само че и от отрицателно наличие във връзка с управляващите като цяло, отбелязва от своя страна " Досие ".

Цензурата в Рунет е била (и ще продължи да бъде) автоматизирана

Oculus не е единствената система, която Роскомнадзор възнамерява да употребява, с цел да цензурира интернет.

Първо, в няколко следствия по едно и също време се загатва полусекретният месинджър КОВ - " Кабинет оперативно взаимоотношение ", основан от ГРЧЦ в края на 2019 година

Системата се употребява за предпазена връзка сред чиновниците на Роскомнадзор и службите за сигурност - Главната прокуратура, ФСБ, ФСО, Росгвардия и Министерството на вътрешните работи. В груповите чатове да вземем за пример се разгласяват отчети за " протестни настроения ". А в частни известия чиновниците на ГРЧЦ изпращат на прокуратурата линкове към постове на руснаци, за които се твърди, че съдържат " имитации " за армията. Те са отделени от хилядите линкове, които чиновниците на организацията слагат в категорията " отрицателно за СВО - специфичната военна интервенция и съветските въоръжени сили ".

Според " Настоящо време " описът със съответните тематични чатове в " Кабинета за оперативно взаимоотношение " за ноември 2022 година включва групите " Оперативна дестабилизация ", " Оперативна протестна активност " и " Чужда интервенция ".

Това не е единствената техническа находка на ГРЧЦ. От 2020 година насам организацията създава системата " Чист интернет ", която е нужна за автоматизиране на търсенето на " неразрешено " наличие. В презентациите за системата Роскомнадзор дава обещание, че откакто доближи плановия си потенциал, " Чист интернет " ще покрие 100% от Рунет, написа " Медиазона ". Ключов съставен елемент в това наподобява са търсенията в Yandex, като има открита преписка на компанията с Роскомнадзор.

По-специално, въпреки и не по първо предпочитание, Yandex усили броя на вероятните поръчки дневно за организацията, а също по този начин даде сервиза си " Толока " за образование на невронните мрежи " Чист интернет ".

Друга функционалност на " Чист интернет " е фермата за ботове (това е терминът, употребен в документите на ГРЧЦ). Той се създава в самата организация и е планувано да бъде приключен през май 2023 година Системата ще би трябвало да генерира биографии на подправените сметки и да имитира тяхната интензивност в обществените мрежи. Очевидно тези ботове ще са нужни най-вече за събиране на информация от затворени групи, написа " Медиазона ".

Една от основните области в цензурата на Рунет се смята за системата " Вепрь " на ГРЧЦ. За нейната реализация е виновен Московският институт по физика и технологии (МИФТ), който завоюва търга за създаване на Oculus.

Заплахите, които " Вепрь " би трябвало да търси, са изброени случайно в презентацията на МИФТ: тероризъм и екстремизъм, рецензия към управляващите и несистемна съпротива, ЛГБТ агитация, наркомании, отбягване на военни дейности, " групи на гибелта ", " оскърбителни арт акции и флашмоб, способи на Джин Шарп и други

Властите интензивно употребяват Роскомнадзор за битка с военната информация

От началото на войната Роскомнадзор и ГРЧЦ са се трансформирали в главен инструмент на управляващите в битката с нежеланата информация за съветската инвазия в Украйна. Според вътрешни документи на Роскомнадзор през първите 9 месеца от войната в Украйна съветските управляващи са изтрили 150 000 изявления в обществените мрежи, написа " Агенция ".

Информацията за отрицателни изявления за войната се разисква и от чиновниците на ГРСК във към този момент упоменатия месинджър КОВ.

В следствието си " Система " написа още, че опциите на Роскомнадзор са свързани и с премахването на " неточна " информация за войната от съветските търсачки. Например, организацията има задача, наречена " Специална задача на Yandex U " - съгласно документите тя е да следи за връзки към антивоенни материали в съветската търсачка.

От кореспонденцията на чиновниците излиза наяве, че организацията смята следните случаи за образци за поръчки, за които резултатите от търсенето би трябвало да се поправят ръчно: " Русия бомбардира жилищни здания ", " Русия стреля по цивилни ", " съветски военни зверства в Буча ", " съветски военни закононарушения ", " съветски наборници в Украйна ", " големи загуби на съветски войски в Украйна ".

ГРСК проучва и обществените мрежи - чиновниците всекидневно проучват обществените мрежи, които не са блокирани в Русия. Въз основа на този мониторинг се изготвят таблици за идентифициране на " имитации ". Самите " имитации " са категоризирани като " убийства на цивилни ", " обстрел на цивилни ", " обстрел на градове ", " загуби на персонален състав и техника ", " военнопленници ", " грабежи ", " готовност " и " дестабилизация в Русия ".

ГРСК следи и изявленията в окупираните от Русия украински територии. Достъпът до 262 уеб страницата на украински телевизионни и радио канали, както и до страници, които разрешават гледането им онлайн, е стеснен. Според вътрешната статистика на Роскомнадзор в Русия достъпът до 630 украински уеб страницата е стеснен.

Борбата против самостоятелните медии и инакомислещите на нови равнища

От няколко години насам съветските управляващи интензивно афишират самостоятелни публицисти и медии за задгранични сътрудници, а от началото на войната това се случва още по-често. Стотици хора към този момент имат този статут. Но в случай че се съди по теча на информация от Роскомнадзор, управляващите нямат желание да спрат дотук.

Според " Важни истории " приключването на информация разкрива, че организацията е подготвила информации за повече от 800 души, които да бъдат оповестени за задгранични сътрудници. Изданието разгласява лист на тези хора, от тях до момента в регистъра са включени единствено 139. Справките включват данни, събрани от ГРСК в интервала 2020-2022 година Списъкът на евентуалните " цели " може да е още по-широк, защото не всички документи са изтекли.

Според приключването на информация Роскомнадзор следи и така наречен водачи на мнение. Списъкът на тези хора, събран от организацията, включва 472 души с изложение на активността им и връзки към всичките им сметки, открити в обществените мрежи. Според листата ГРСК следи мрежите на редица артисти и актриси, блогъри, стендъп комици, публицисти, режисьори и музиканти - от Борис Гребеншчиков до групата Kiz-kiz.

От началото на войната Роскомнадзор следи медиите още по-внимателно. Според " Досие " на 28 февруари 2022 година, четири дни след началото на нашествието в Украйна, чиновниците на Роскомнадзор са получили задача да наблюдават уебсайтовете " за наличие, което опонира на формалната позиция на Министерството на защитата ".

" Преглеждаме уеб страници, търсим наличие, в което се споделя, че съветските въоръжени сили бомбардират (убиват, раняват, стрелят...) цивилни жители, градска инфраструктура и така нататък Установяваме обстоятелството на сходна обява - в колона " Е " означаваме уеб страницата с думата " добави ", " се изяснява в кореспонденцията на чиновниците. Заслужава си да се означи, че законът за " фалшификатите за армията ", който разрешава извънсъдебно блокиране, е признат единствено четири дни след изпращането на този документ.

Освен това ГРСК стартира да се приготвя за вълна от блокиране на медии, които отхвърлят да се съобразят авансово с условията. Например организацията стартира да търси аргументи за блокиране на Deutsche Welle и съветската работа на BBC още на 25 февруари, като на 4 март блокирането към този момент е реалност.

Някои медии са избрани от Роскомнадзор като " антируски " за постоянен мониторинг на " протестните настроения " - като такива са посочени Руската работа на Би Би Си, " Медуза ", Радио Свобода, The Insider и канал " Редакция ".

Изрично се показва, че съветската редакция на BBC се е обърнала към Роскомнадзор с молба да разяснява изказванията от описаните следствия и чака отговор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР