В сряда вечерта, 11 януари, министърът на отбраната на Русия

...
В сряда вечерта, 11 януари, министърът на отбраната на Русия
Коментари Харесай

Доктрината Герасимов: Политика, война и ресурси - всичко е едно; какво да се очаква сега?

В сряда вечерта, 11 януари, министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу разгласи нови назначения в командването на специфичната интервенция. Отсега нататък началникът на Генералния щаб на армията военачалник и Герой на Русия Валерий Герасимов става главнокомандващ на СВО.

Очевидно рокадите в командването на спецоперацията не бяха изненада за експертите, които познават от първа ръка военните структури на страната, те чакаха нещо сходно през последните няколко седмици.

Това предопределение е предвестител на огромна атака

Назначаването на Герасимов за главнокомандващ на Северния боен окръг в действителност опровергава последните догатки на украинските управляващи, както и на някои западни анализатори, че Русия има намерение да замрази спора по корейски модел, т.е. да спре военните дейности и де факто, без никакво правно съображение, да консолидира съществуващото положение на нещата на фронта - да остави зад тила си към този момент освободените от нацистите територии, само че да не навлиза по-навътре в Украйна.

Ако задачата беше тъкмо такава, за нейното осъществяване би било задоволително към този момент осъщественото от войските и командването на Руската федерация. За задачата няма да е належащо да се назначава шеф на Генералния щаб (вторият човек в Министерството на защитата и военната подчиненост на страната) да управлява спецоперацията.

Назначаването на нов главнокомандващ на Северния боен окръг приказва единствено за противоположното - прекосяване на хода на специфичната интервенция към нов нападателен стадий.

„ Това [назначаване] се дължи на обстоятелството, че мащабът на интервенцията нараства. За да прави по-решителни и радикални настъпателни дейности, командирът се нуждае от пълномощия, които да му разрешат да трансферира войски и елементи в Русия, които са нужни за решение на съответни бойни задания “, споделя Юрий Кнутов, боен специалист, шеф на музея от Противовъздушна отбрана, който самичък до наскоро е бил боен.

Според него съветската войска, която организира специфична интервенция в Украйна, ръководена от началника на Генералния щаб, към този момент може да взема огромни решения.

„ Грубо казано, в този момент ще можем да прехвърлим от Далечния изток част, която има неповторимо оръжие. Началникът на Генералния щаб може да направи това, като издаде подобаваща инструкция или директива ", съобщи той.

" Същото се отнася и за командирите на окръжия и родове въоръжени сили. Така се покачва равнището на отговорност и равнището на престиж “, споделя Кнутов.

Мащабиране на военен опит

Друга значима задача на това предопределение, съгласно специалистите, е увеличението на опита, на първо място бойния, който имат всички водачи на СВО. Но освен.

За своята военна работа Герасимов задълбочено учи съвсем всички военни окръзи на Руската федерация, в които е служил - от Полша, където по руско време стартира службата си в танкова дивизия, ситуирана там, до Далечния изток. Той командва Севернокавказкия боен окръг, както и Московския, Ленинградския и Централния.

С други думи, по силата на своята биография и професионална военна кариера той познава доста военни ръководители и командири на въоръжените сили на Руската федерация, познава техните качества, мощни и слаби страни и в тази връзка може да ги назначава на тези длъжности в точното време, в сходство с техните персонални и бойни качества, когато те ще донесат най-голяма изгода за въоръжените сили и Русия.

В същото време не трябва да забравяме, че Герасимов получи звездата на Герой на Русия за осъществяване на военни интервенции в Сирия. Тоест има впечатляващ опит във воденето на военни дейности.

„ Валери Герасимов е основният координатор, основният плановик. В края на краищата точно Генералният щаб се занимава с планирането на военни дейности във военно време и е „ уредникът на всичките ни победи “, както споделяме ние “, споделя военният специалист военачалник Попов.

По думите му, по отношение на назначението на Герасимов за главнокомандващ на Северния боен окръг, бойният опит както на него, по този начин и на заместниците му се „ усилва “.

„ Като цяло беше необичайно, че Герасимов, който официално дава отговор за цялото военно изкуство в Русия, нямаше никаква позиция в СВО. Затова имаше упреци, в това число и към Генералния щаб, че сякаш се е дистанцирал от тази акция. Всъщност той не се дистанцира. Той просто не го направи толкоз интензивно, колкото би желал “, споделя различен боен специалист, шеф на Центъра за военно-политически проучвания към МГИМО Алексей Подберьозкин.

В същото време даже заместниците на Герасимов имат огромни благоприятни условия. И суперефективно ще вземат решение доста задания, предоставени на командването на спецоперацията, настояват специалисти.

За заместници на Герасимов бяха назначени генералите Суровикин, Салюков и Ким. Според специалисти, интервюирани от Украина.ру, новите заместници на главнокомандващия на Северния боен окръг ще управляват съответните посоки или, обичайно казано, трите съществени фронта на спецоперацията. Всички имат и военен опит.

„ Назначени са трима заместници, тъй като има три фронта, три стратегически посоки за оперативна активност: Северно Харковско, Централноизточно и Южно направление “, изяснява логиката на тези назначения Героят на Русия генерал-майор от съветските Военновъздушни сили Владимир Попов.

Доктрината Герасимов и специфичната интервенция в Украйна

И въпреки всичко, главната причина за назначението на Валери Герасимов за главнокомандващ на СВО е, коства ми се, неговата лична теория, която той разгласява през 2013 година (важно е да се разбере, че това се случи една година преди прелом в Украйна, само че на фона на огромни събития, наречени Арабска пролет “).

Герасимов разгласява своята теория (тогава още не се наричаше така) пред Академията на военните науки, откакто към този момент беше шеф на Генералния щаб на Руската федерация единствено от шест месеца.

Всъщност отчетът му, оповестен отчасти в профилираната съветска преса, беше наименуван от западните анализатори „ доктрината Герасимов “, които доста съществено и деликатно изследваха отчета на началника на съветския Генерален щаб.

Всъщност всички мозъчни тръстове в Европа и Съединените щати, публично и импровизирано, се занимаваха с подробно проучване на „ доктрината Герасимов “.

Докладът на началника на Генералния щаб, както към този момент беше упоменато, беше реакция на теорията за " цветните революции " или по-скоро реакция на вълната от " цветни революции ", довели до " арабската пролет ", когато няколко държавни управления, което докара до безпорядък и съвсем цялостното послушание на тези страни на Съединени американски щати.

Осъзнавайки, че „ цветните революции “ под една или друга форма ще стигнат и до постсъветското пространство, Герасимов предложи своя отговор на тях.

Каква е същността на учението на Герасимов?

На първо място в твърдата концентрация на цялото ръководство – освен военното и освен държавното. А цялото ръководство: материални запаси, войски, дипломатически ведомства, политическо ръководство на страната, осведомителни запаси.

Според Герасимов точно неналичието на толкоз строго единна администрация основава предпоставки страната да бъде разтърсена. Именно разпокъсаността на ръководството разрешава на уредниците на " цветни революции " да основават безпорядък, който води до прелом.

Например, в случай че осведомителните запаси (дори дребна част от тях) са под контрола на „ революционери “ от посолството на Съединени американски щати, това към този момент основава предпоставки за подкопаване на държавната власт. Това може да се опълчи единствено посредством концентрацията на всички запаси в едни ръце по време на " цветната гражданска война ", а в действителност на гражданската война.

Централизирането на военни и цивилен запаси дава опция да се вземат огромни решения за обезпечаване на войските с всичко належащо.

Централизацията допуска бързи и ефикасни решения, както финансови, по този начин и стопански и военни. Но освен.

Факт е, че доктрината на Герасимов отхвърля някои от концепциите на военния теоретик от деветнадесети век Карл Клаузевиц. Например концепцията му, че войната е продължение на политиката единствено с други средства.

Доктрината на Герасимов допуска, в противен случай, че политиката би трябвало да подсигурява решаването на военни въпроси в интервала на нови „ хибридни войни “, да бъде продължение на военните дейности. Както и дипломацията.

Освен това доктрината на Герасимов предлага да се употребяват слабостите на така наречен „ западна народна власт “, когато всяко решение се взема посредством дълги и многостепенни полемики и се обезпечава с консенсусно решение.

За да се опълчи на слабостите на " западната народна власт ", всичко също би трябвало да бъде централизирано ръководство - освен ресурсите на страната, само че и административни, осведомителни и политически органи. Само в този случай е допустимо да се спре " цветната гражданска война ", която последователно се трансформира в революция.

Резюме

Очевидно е, че новият главнокомандващ на Северния боен окръг в този момент ще би трябвало да приложи на процедура частично теоретичната „ теория Герасимов “.

Освен това най-вероятно, както към този момент беше упоменато, става дума не за заледяване на руско-украинския спор, а в противен случай, за прехвърлянето му в остра настъпателна фаза, последвана от политически и дипломатически решения от позицията на силата.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР