В сряда Централната банка на Канада повиши основния си лихвен

...
В сряда Централната банка на Канада повиши основния си лихвен
Коментари Харесай

Канадската централна банка повиши основната си лихва с четвърт процент до 1,25%



В сряда Централната банка на Канада увеличи главния си лихвен % с четвърт процентен пункт до 1,25%, отчитайки солидните данни за заетостта и повишаващата се инфлация. Банката обаче алармира за еволюционен и внимателен метод към по-нататъшното увеличение на лихвените ставки, предупреждавайки за съществуването на неустановеност, обвързвана с бъдещето на Северноамериканското съглашение за свободна търговия сред Канада, Съединени американски щати и Мексико (NAFTA), което евентуално ще отрази отрицателно върху икономическия напредък.

Днешното повишение на лихвената ставка беше изцяло предстоящото от финансовите пазари, откакто безработицата в Канада се намали до историческо дъно от 5,7%, а годишната инфлация в страната набъбна над целевото равнище на централната банка от 2 на 100.

Неотдавнашните стопански данни са мощни, инфлацията е покрай целевото равнище, а стопанската система към този момент работи със своя естествен потенциал, се показва в изказване на Канадската централна банка. Въпреки всички това, несигурността към бъдещето на NAFTA хвърля сянка върху икономическите вероятности, предизвести банката.

От друга страна, главните стопански фундаменти в Канада и в чужбина се ускоряват и са причина за напредък на бизнес вложенията и на износа, добави централната банка, само че още веднъж акцентира, че несигурността към комерсиалната политика в Северна Америка евентуално ще забави техния напредък.

Според нея несигурността към комерсиалната политика на Съединени американски щати и подхванатата данъчна промяна от администрацията на Белия Дом се чакат да лишават към 2,5% от бизнес вложенията в Канада през идващите две години.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР