В сряда Европейската комисия представи т.нар. Бяла книга, посветена на

...
В сряда Европейската комисия представи т.нар. Бяла книга, посветена на
Коментари Харесай

„Бялата книга” - новата политика на ЕК за цифровата инфраструктура

В сряда Европейската комисия показа така наречен „ Бяла книга ", отдадена на преодоляването потребностите на Европа от цифрова инфраструктура.

В момента в Европейския съюз работят над 60 огромни и междинни телеком оператори, до момента в който в Съединени американски щати и Китай огромните играчи са единствено по трима. България също е образец за мощно фрагментиран пазар. Така европейският бранш е подложен в неподходяща позиция преди фундаменталната смяна на пазара. Тя е подхранена от софтуерното развиване на мрежите поради невъзможността на десетките дребни играчи да финансират смяната. Комисията призна този факт и показа новата си политика.

„ Телекомуникационният бранш страда от фрагментиран пазар, липсва обединен подобен. Телекомуникационните компании работят главно на национално ниво и всички ние виждаме, когато пътуваме из Европа, че има празнини по границите - там, където няма съгласуваност ", съобщи заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер.

За да се промени това, са нужни вложения - най-много в нова софтуерна инфраструктура.

„ Говорим за инфраструктура, за мрежа, за софтуерни услуги, за всичко, което ще построи фундамента на инфраструктурата на утрешния ден. Запитахме се дали имаме инфраструктурата, която да действа добре. Не да приказваме за контролиране, а дали тези, които могат да го създадат, имат опцията да го създадат. Отговорът е не ", съобщи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Какво обаче тъкмо значи " Бялата книга " с насоки и по какъв начин тя ще повлияе на европейския телеком бранш? Отговорите търсим от Лиз Фър - представител на Европейската асоциация на операторите на телекомуникационни мрежи.

" Едно от нещата е признанието за това, че имаме потребност от нов метод към телекомуникационните регулации. И това е значимо, тъй като виждаме, че има нови софтуерни разработки на пазара. Ако погледнете телекомуникациите през днешния ден, става дума освен за физическа инфраструктура, само че и за облак и програмен продукт. Вече не е задоволително да гледаме на системата по този начин, както сме гледали преди 20 години. Също по този начин би трябвало да имаме по-силен телекомуникационен бранш, който е по-малко фрагментиран, в сравнение с е през днешния ден. Нуждаем се от мащаб и успеваемост. Казано в резюме - има схващане за значимостта на нашия бранш, за новите технологии, които се нуждаят от нов метод ", съобщи Лиз Фър.

Консолидацията на телеком пазарите ще разреши повече и по-качествени вложения, опазване на цифровия суверенитет на Европа и усилването на нейната конкурентоспособност в бранш, който ще предопредели нашето бъдеще. Какви обаче ще са изгодите за потребителите?

" Потребителите са подвластни от мрежите, употребяват ги всеки ден - за работа, за учебно заведение, за съвсем всичко в живота си. Така че смяната е значима за всички жители. Ние се надяваме, че " Бялата книга " ще павира пътя към по-бързи мрежи, по-висока съгласуваност. Колкото по-добър и по-силен телеком бранш имаме тук, в Европа, толкоз по-бързо ще можем да се свързваме, по-лесно ще се възползваме от нововъведения и технологии. Смятам, че има доста какво да спечелим като консуматори от тази " Бяла книга ", споделя Фър.

А съгласно комисията вложенията в инфраструктура ще оказват помощ и за технологиите на бъдещето - като самостоятелните коли и телемедицината, да вземем за пример. Изследвания на пазара демонстрират, че дигитализацията може да бъде мощен инструмент за напредък на стопанските системи ни. Данните сочат, че общият резултат може да доближи до добавени 1 трилион евро към европейските стопански системи. В същото време Комисията разгласи какъв брой пари ще са нужни за вложения и от кое място ще дойдат те.

„ В идващите 6 години би трябвало да се влагат към 200 милиарда, не приказваме за някакви смешни суми. Ние сме либерали и избираме да не използваме обществени средства, а частни вложения, само че желаеме да създадем подобаваща рамка, с цел да ги притеглим ", сподели още еврокомисарят.

Скорошно изследване на един от колосите в бранша демонстрира, че свързаността и дигитализацията са мощен инструмент за мултиплициране на европейската стопанска система. Според данните на проучването общият резултат може да доближи до добавени 1 трилион евро към европейските стопански системи и да помогне за постигането на нарастване от 10% на Индекса на цифровата стопанска система и общество. Достигането на 90% по този показател пък ще усили Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на всяка страна членка с над половин %. Без ускорена консолидация в бранша и посредством нея - реализиране на по-големи вложения във високоскоростните и качествени мрежи, Европа рискува своята конкурентоспособност в бранша, както и икономическия си напредък.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР