В сряда до обяд валежите в северозападната половина от страната

...
В сряда до обяд валежите в северозападната половина от страната
Коментари Харесай

Времето в сряда: Жълт и оранжев код за снеговалеж в 8 области

В сряда до обяд преваляванията в северозападната половина от страната ще отслабнат и спрат . В югоизточната половина ще продължи да вали, най-вече сняг . В Родопската област и крайните югоизточни региони преваляванията ще са обилни по количество, вечерта и през нощта против четвъртък и там ще отслабват и ще стопират.

Максималните температури ще са сред 1 и 6 градуса, за София - към 3 градуса. Атмосферното налягане ще остане без основна смяна - по-ниско от междинното за месеца.

Националният институт по метеорология и хидрология ( Национален институт по метеорология и хидрология ) разгласи за 2 февруари (сряда) жълт и оранжев сигнален код за значителни снеговалежи и за формиране на снежна завивка в осем области на страната. Това се показва в картата с предупредителните кодове за рисковите метеорологични феномени, оповестена в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.
 Национален институт по метеорология и хидрология
С оранжев сигнален код за снеговалежи за на следващия ден са областите: Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. В тези области се чака количество на дъжд за денонощието да доближи 30-40 литра на квадратен метър и да се образува снежна завивка към 15-20 сантиметра.

С жълт код за на следващия ден са областите: Сливен, Стара Загора и Пловдив . Количествата дъжд за денонощието в южните региони на тези области ще са до 20-25 литра на квадратен метър и ще се образува снежна завивка до 10-15 сантиметра. В северните региони на тези три области снежната завивка ще е до 10 сантиметра.

Над Черноморието ще е облачно, с превалявания от дъжд, който ще се примесва и ще минава в сняг, най-късно, след обяд, в крайните южни региони, където количествата ще са обилни. Ще духа сдържан вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 2-4 градуса. Температурата на морската вода е 5-7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Още преди обяд от северозапад снеговалежите ще отслабват и стопират, само че до среднощ в Родопите, Странджа и Сакар количествата ще са обилни. Вятърът ще е сдържан до мощен и ще се ориентира от северозапад, по високите и открити елементи ще остане от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към минус 3 градуса, на 2000 метра - към минус минус 9 градуса.

В четвъртък вятърът от северозапад ще се усили, ще е сдържан, в Дунавската низина и Горнотракийската равнина - краткотрайно мощен. Ще има променлива, постоянно забележителна облачност, единствено на обособени места, основно в планинските региони, ще превали слаб сняг. Минималните температури ще са сред минус 5 и 0 градуса, а оптималните - сред 3 и 8 градуса.

В петък вятърът ще отслабне, в доста региони краткотрайно ще стихне, а по-късно още веднъж ще е слаб, само че от югозапад. Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до най-вече слънчево. Минималните температури ще се намалят с 3-4 градуса, а дневните ще са с градус-два по-високи.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР