В сряда блокът е готов да разкрие голяма енергийна стратегия

...
В сряда блокът е готов да разкрие голяма енергийна стратегия
Коментари Харесай

Politico: Колко солено ще излезе на ЕС Унгария да каже “да” на руското петролно ембарго

В сряда блокът е подготвен да разкрие огромна енергийна тактика с евентуални финансови варианти, с цел да помогне на страни като Унгария да се отдалечат от съветските въглеводороди. Това е миг, в който някои дипломати се надяваха да се отключи поддръжката на Орбан. В понеделник обаче държавното управление му показа нова спънка пред Брюксел - очарователното искане за 15-18 милиарда евро, с които да се " смажат колелата " на неохотния преход на Унгария от тежък съветски недопечен нефт към различни горива.

Сумата съставлява трагична инфлация по отношение на предходната цена на Унгария от 750 милиона евро за адаптиране на нейната рафинерия и тръбопроводна инфраструктура. Искането разгневи дипломатите и накара някои да се чудят дали въобще ще бъде реализирана някаква договорка за възбрана на съветския нефт в целия Европейски Съюз.

Насочването към петролната промишленост на Путин е основно за понижаване на потока от финансиране на войната в Украйна. От началото на нашествието Европейски Съюз е похарчил десетки милиарди евро за съветски импорт на сила. Докато обрисуваше проекта си на 4 май, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна, че цялостната възбрана на вноса на съветски нефт и рафинирани горива " няма да бъде лесна задача ", само че е нещо, което би трябвало да бъде направено.

Унгария, която няма изход на море и затова разчита на доставките на петролопроводи, се опита да се аргументира с това, че нейната съпротива против пакета на Европейски Съюз е чисто практическа и икономическа, а не политическа.

Обещаното единение

В своя тирада в понеделник Виктор орбан съобщи, че не има вяра в потреблението на наказания, само че че " в полза на европейското единение “ Унгария няма да ги блокира. Предупреди обаче, че ограниченията не би трябвало да заплашват енергийната сигурност на страната му, пишат от брюкселското издание " Politico ". Същият ден унгарският външен министър Петер Сиярто сложи новата цена от 15-18 милиарда евро за поддръжката на Будапеща като сподели, че парите са нужни за финансиране на " цялостна рационализация на енергийната конструкция на Унгария " и за справяне с възходящите цени. Той също по този начин повтори настояването съветският нефт, доставян по водопровод, да бъде освободен от възбраната.

Служители и дипломати на Европейски Съюз в началото се надяваха да преодолеят нежеланието на Унгария, като предложат някаква форма на финансова отплата посредством тактиката REPowerEU в сряда, която ще дефинира по какъв начин блокът би трябвало да постави завършек на зависимостта си от съветския импорт на сила до края на десетилетието. Но все по-често REPowerEU самичък по себе си не наподобява задоволителен, с цел да притегли Унгария. Самата Фон дер Лайен отиде на крайници в Будапеща, с цел да се опита да разубеди Орбан в твърдата му позиция, само че без триумф.

Срещата на външните министри в понеделник прекъсна без прогрес, защото, както сподели висшият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, въпросите са прекомерно комплицирани и се нуждаят от доста повече техническа работа за разрешаване.

Неизбежно Брюксел към този момент стартира противоположното преброяване до специфичната среща на водачите на Европейски Съюз в края на май. Орбан и неговият екип към този момент споделиха, че енергийните наказания са толкоз значими, че би трябвало да се разискват от държавни и държавни ръководители, а не от техните представители в Брюксел.

В предишното Орбан също предпочиташе да договаря за чувствителни решения с сътрудници водачи, а не с дипломати и публични лица в Брюксел.

И до момента в който други страни биха предпочели да заобикалят да слагат механически въпроси за енергийната сигурност пред своите водачи, с цел да вземат решение, от ден на ден се осъзнава, че срещата на върха на 30-31 май може да даде най-хубавия късмет за излизане от задънената улица.

Въпросът, на който пратениците и формалните лица в Брюксел в този момент желаят да отговорят, е: до каква степен е подготвена да стигне Унгария? Орбан има история на закани с несъгласие, с цел да получи политически отстъпки от Европейски Съюз.

През 2020 година, да вземем за пример, той заплаши да блокира бюджета на Европейски Съюз и пакета за възобновяване поради договорка за свързване на изплащането на средства от Европейски Съюз със зачитането на върховенството на закона.

Сега чиновници на Европейски Съюз и дипломати подозират, че тактиката на отсрочване на Орбан има за цел да накара Комисията да се откаже от съкращаването на финансирането на Унгария за подкопаване на стандартите на блока за господство на закона, макар че договарянията за петролните наказания са фокусирани върху настояванията на Унгария за време и пари за енергийния преход.

Няколко страни предизвестиха, че двата въпроса не би трябвало да се свързват.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР