В сряда, 25 януари, НАТО започна най-мащабното военно учение от

...
В сряда, 25 януари, НАТО започна най-мащабното военно учение от
Коментари Харесай

НАТО започна най-мащабното военно учение от десетилетия насам

В сряда, 25 януари, НАТО стартира най-мащабното военно обучение от времето на Студената война, а американски боен транспортен съд напусна Съединените щати, с цел да прекоси Атлантическия океан и да се насочи към територията на алианса в Европа.

Около 90 000 военнослужещи ще вземат присъединяване в Steadfast Defender 2024 (Непоколебим бранител 2024). Мащабното обучение има за цел да ревизира отбранителните качества на НАТО в миг, когато войната на Русия в Украйна продължава.

„ Алиансът ще показва способността си да укрепва евроатлантическата общественост посредством напредване на сили от Северна Америка “, съобщи военачалник Кристофър Каволи, висш главнокомандващ на НАТО в Европа.

Той добави, че Steadfast Defender 2024 ще бъде „ ясна проява на нашето единение, мощ и решителност да се пазиме взаимно, нашите полезности и интернационалния ред, учреден на правила “.

Учението е замислено като симулация на отговора на 31-членния алианс на нахлуване от страна на съперничеща страна, като да вземем за пример Русия.

Учението ще се състои от поредност по-малки маневри, които ще се простират от Северна Америка до източния фланг на НАТО наоколо до границата с Русия.

Очаква се в тях да вземат участие към 50 военни кораба, 80 самолета и над 1100 сухопътни бойни машини.

Това е най-мащабното обучение от 1988 година насам, когато по време на Студената война се организира учението Reforger.

Алиансът укрепи източния си фланг с хиляди бойци и е подготвил най-обширните проекти от разпадането на Съветския съюз насам за отбрана от съветско нахлуване.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР