В средния плейстоцен човечеството е било на ръба на изчезването

...
В средния плейстоцен човечеството е било на ръба на изчезването
Коментари Харесай

Изследване показва, че преди почти милион години нашите предци едва не са измрели напълно

В междинния плейстоцен човечеството е било на ръба на изгубването и е балансирало върху него повече от 100 хиляди години.

Международен екип от учени разгласява публикация в списание Science с резултатите от своето проучване. В нея са показани доказателства, че преди съвсем милион години е имало доста малко представители на рода Homo - не повече от 1280 размножаващи се човеци.

Смята се, че хората от актуалния тип са се появили в Африка преди към 300 хиляди години. Но съгласно последни проучвания не Африка, а Средиземно и Черно море са люлката на човечеството още преди 8,7 млн. години, и оттова нашите предшественици се придвижили в Африка.

По това време родът Homo към този момент е минал разделянето на неандерталци, денисовци и хайделбергски човек. Но по кое време се е случило това разделяне, беше изцяло неразбираемо. Археолозите и антрополозите нееднократно са отбелязвали, че на границата сред ранния и междинния плейстоцен (преди към 800 хиляди години) откриват доста малко човешки вкаменелости - т.е. има забележителна празнота в историята на вкаменелостите на Homo.

Авторите на новата работа изследвали геномите на повече от 3150 модерни хора от 10 африкански и 40 неафрикански популации. Учените създали нов изчерпателен инструмент за установяване на размера на групата, съставляваща предците на актуалните хора, въз основа на разнообразието от генетични последователности, следени в техните потомци. Този способ се назовава FitCoal (Fast infinitesimal time coalescent process).

С негова помощ учените открили, че в интервала преди 813 и 930 хиляди години човешката популация е намаляла с 98,7 %. Останали не повече от 1280 представители от рода Homo. Този сложен интервал в живота на нашите предшественици е траял към 117 хиляди години. Ситуацията, когато популацията внезапно се редуцира, се назовава „ бутилково гърло ".

Според актуалните показа човечеството е съумяло да се промъкне през него няколко пъти. За първи път това се е случило преди към 1,2 милиона години, когато на планетата останали 18 500 наши предшественици. Преди към 75 хиляди години хората още веднъж съвсем измрели - останали към две хиляди от тях. Според някои учени причина за това е било изригването на вулкана Тоба.

Но това съмнение е неведнъж оспорвано от други откриватели. Преди пет до седем хиляди години популацията на Европа и Африка било изправено пред необикновен тип „ бутилково гърло ": внезапно се съкратил броят на мъжете, способни да оставят поколение. На един мъж се падали по 17 дами. Учените нормално приписват тази обстановка на обществени промени, съпровождани от огромни войни.

Ако създателите на новата работа са прави в изводите си (не всички техни сътрудници са съгласни), то те са разкрили най-тясното „ бутилково гърло " в известната история на човечеството. Но може единствено да се гадае за аргументите за такива трагични събития. Учените означават, че този срив на популацията съответствува с внезапно захлаждане, довело до появяването на ледници, спад на повърхностните температури на океана и евентуално продължителни суши в Африка и Евразия.

Това обаче не съответствува напълно с други известни обстоятелства: човечеството неведнъж е преживявало интервали на внезапно захлаждане, само че в нито един от тях популацията не е намалявало толкоз съществено. Най-студената ледникова ера в историята на рода Homo е била последната, завършила преди 15 хиляди години, само че генетиците не са разкрили никакво „ бутилково гърло " за нея.

През последните години геолозите откриват от ден на ден и повече следи от две огромни ударни събития на възраст към 790 и 770 хиляди години. Според техните оценки минималната мощ на първото е един милион мегатона. Това следва от разширението на тектитите (парчета стъкло, формирани по време на мощни удари) върху повърхност с диаметър 9000 километра.

Минималният размер на метеорита, предизвикал това събитие, се прави оценка на един километър. Според актуалните показа подобен мощен удар на метеорит неизбежно провокира астероидна зима. Тоест с изключение на гибелта на всички, които са се оказали покрай региона на гърмежа (смята се, че това е актуален Южен Лаос), забележителна част от хората може да са починали от ненадейно световно захлаждане, провокирано от затъмняването на слънчевата светлина от прахуляк, издигнал се в стратосферата след конфликта с метеорита.

Трудно да се изключи, че рухването на огромни метеорити преди 770 - 790 хиляди години съответствува с „ бутилковото гърло ". Също по този начин създателите на проучването допускат, че точно прекосяването през „ бутилковото гърло " е асъдействало за разделянето на рода Homo.

Съвременният човек има 23 хромозоми, до момента в който множеството хоминиди и античните Homo имат 24. Според учените това изменение се е формирало точно по време на злополуката, станала причина за „ бутилковото гърло ". Тъй като популацията за дълго време е останала извънредно малобройна, такава разновидност на човешката ДНК бързо се е популяризирала.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР