В средата на седмицата екип на Българското дружество за защита

...
В средата на седмицата екип на Българското дружество за защита
Коментари Харесай

Подсилват популацията на световно застрашения египетски лешояд у нас

В средата на седмицата екип на Българското сдружение за отбрана на птиците и на Зелени Балкани сложиха три млади египетски лешояда в специфична волиера в региона на Поточница , Източни Родопи. Птиците са дарени от зоопарковете Шонбрун и Прага , където предходната година са излюпени.

Това е пилотен за България опит за стартиране в дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, по метода на забавеното освобождение . Методът се ползва сполучливо към този момент години наред в Израел. Този метод залага на допускането, че птиците имат задоволително време да натрупат житейски опит при намиране на храна и да влязат в добра физиологична кондиция преди да поемат предизвикателната миграция на юг - огромна част от младите египетски лешояди умират по време на първата си миграция към Африка .

 Нова вяра за египетския лешояд
Нова вяра за египетския лешояд

Институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка избавят застрашения тип

Птиците ще престоят във волиерата доникъде на май, когато ще бъдат освободени . През цялото време ще бъдат непрестанно подхранвани и следени, с цел да могат специалистите да схванат по какъв начин протича адаптационният развой, като за това ще оказва помощ и непрекъснатото видеонаблюдение. На 10 април ще бъде сложена още една птица, която ще дойде от Гибралтар , Испания, като се чака и още една от Йерез. Преди освобождението им всеки един от лешоядите ще бъде маркиран със сателитен предавател, с цел да се наблюдава тяхното държание в природата и акомодацията им.

Успоредно, тази и идващите няколко години ще бъдат тествани и други способи за освобождение , да вземем за пример посредством диви приемни родители и чрез изкуствено гнездо. Целта е да бъде открит най-хубавият метод за задачите на бъдеща стратегия за възобновяване на типа на Балканите .

Дейността се прави в границите на LIFE плана " Нова вяра за египетския лешояд ", който сплотява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка . Четирите млади египетски лешояда са дарени по плана със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната стратегия за типа в границите на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите и с помощта на тясно съдействие с Фондацията за запазване на лешоядите (VCF).

 Снимка 329615
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР