В средата на месец юли служебното правителство ще представи за

...
В средата на месец юли служебното правителство ще представи за
Коментари Харесай

Обявиха кога ще е готов Планът за възстановяване

В средата на месец юли служебното държавно управление ще показа за публично разискване усъвършенстван вид на Плана за възобновяване и резистентност. В него са заложени повече средства за обучение и опазване на здравето. Това съобщи вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на Българска национална телевизия.

" Тази седмица представихме нашите оферти за промени пред службите на Европейска комисия. Новите планове би трябвало да минат развой на утвърждение. Ще бъдат нужни към 2 седмици, с цел да получим назад техните мнения. Към средата на юли се приготвяме за показване на Плана пред обществото, като се надяваме тогава да сме получили противоположна връзка и от Европейска комисия. В края на юли ще сме подготвени с нашата версия на проекта ", изясни Пеканов.

По отношение на разногласието със столичния кмет Йорданка Фандъкова вицепремиерът разяснява, че тематиката се преекспонира. " Казаното от мен има добра икономическа логичност и обществото я споделя. Столицата се развива добре, това е частично автоматизирано – по този начин е със столиците съвсем на всички места по света. Изказванията ми не са били офанзива към съответен план и метрото няма да бъде наранено ", съобщи вицепремиерът, като добави, че се търсят разновидности заложените 560 милиона, съсредоточени за софийски планове, да бъдат понижени.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Хърватия, България и Румъния могат да завоюват най-вече сре...

" Тези 200 млн. лева, които бяха упоменати, са за ВиК, само че водим полемики дали е вярно да бъдат осъществени, тъй като тези ВиК мрежи са под концесия и не е ясно дали може да се оказва помощ по този начин на концесионера ", сподели още той и акцентира, че е поел поста с няколко персонални целта, отнасящи се най-много до образованието и опазването на здравето, където в новия вид на Плана да бъдат отпуснати повече средства.

" Имаме сериозен проблем с плана за напоителните системи. Има съществени терзания дали във типа, в който е заложен сега, планът няма да навреди на околната среда ", обясни още той във връзка с някои от плановете в остарелия вид на Плана.

По думите му в към половината от плановете има оптимизация. Залагат се и по-амбициозни цели на оперативно равнище по какъв начин ще се осъществя Планът – кой ще следи осъществяването, по какъв начин ще се управлява разходването на средствата. От Европейска комисия пък ще бъде поискана помощ по отношение на надграждането на потенциала на родната администрация.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Никое българско държавно управление не е разполагало с толкоз доста пари, колкото ще има идващият кабине...

Обвързването на средствата с дадени промени е добър метод, безапелационен бе Атанас Пеканов, който изясни по-подробно процедурата зад новия механизъм. " Относно парите и дали те ще дойдат като грантове или заеми, е значимо да се изясни малко по-внимателно на обществото. Европейска комисия има доста висок кредитен рейтинг и, който ще изплати напред във времето. Тя получава парите и ги дава на страните членки на две елементи – грантова част, която не изисква да бъде връщана, и спомагателна кредитна част, която страните от Европейски Съюз ще би трябвало да върнат.

Предишните ръководещи взеха решение България към този момент да се възползва единствено от грантовата част. Ние като служебно държавно управление не можем да отключим кредитната част, защото няма настоящ парламент. Не е късно това да се случи, има време страните-членки занапред да вземат решение за активиране и на кредитната част ", акцентира той.

" Със сигурност прекомерно огромната взаимозависимост от европейски фондове не е добра дълготрайна тактика и би трябвало да търсим метод да излезем от нея. Трябва да се движим с доста по-бързо движение. Ако съпоставим своето развиване с това на други източноевропейски страни ще забележим, че не се оправяме задоволително добре и като темпове би трябвало да растем доста по-бързо. ", заключи вицепремиерът.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР