В средата на август научната общност беше шокирана от съобщение

...
В средата на август научната общност беше шокирана от съобщение
Коментари Харесай

Избухна доматен грип сред децата в Индия! Свързан е с COVID-19

В средата на август научната общественост беше шокирана от известие за експлоадиране на нов вирус измежду децата в Индия - той беше наименуван " доматен грип ", написа.

Съответното писмо е оповестено в The Lancet Respiratory Medicine, в него се приказва за нов вирус, обхванал Индия - повече от 82 деца са били инфектирани с " доматен грип " за три месеца. Авторите на обявата настояват, че симптомите на заболяването са сходни на COVID-19 и се характеризират с болки в тялото, тресчица и отмалялост. Болезнени мехури с размер на домат са признак на новия вирус.

В обявата не са посочени действителни лабораторни данни, само че пост-COVID светът се промени - към този момент не можем да сме безгрижни към появяването на нови вируси. Учени от цялостен ​​свят започнаха да проучват новия вирус.

Ситуацията се обясни малко, когато признаците на " доматен грип " бяха открити при деца от Обединеното кралство. Петгодишно момче и 13-месечно момиче се разболяха седмица след завръщането си от фамилна отмора в Керала, Индия. Лекарите незабавно забелязали признаците на мистериозния индийски вирус и създали лабораторни проучвания.

По време на тестването и двете деца са имали ентеровирус, наименуван Coxsackie A16. Причинява вирусен пемфигус на устата и крайниците (HFMD). Британските биолози незабавно започнаха да изследват резултатите от тестванията и считат, че индийският „ доматен грип “ не е нов вирус или тип грип, няма нищо общо с доматите и в действителност е HFMD.

Британски учени също откриха, че индийският " доматен вирус " не е неповторим. Геномното проучване сподели, че актуалният вирус е обвързван с варианта Coxsackie A16, регистриран в Китай преди 10 години.

Австралийският епидемиолог Гидеон Майеровиц-Кац също разгласява своето проучване за " доматения грип " в Индия. Според него данните, получени от английски учени, не отстраняват изцяло страховете за индийския вирус, само че пораждат съществени подозрения.

Една от аргументите, посочени от Майеровиц-Кац, е фактът, че термините " доматен грип " или " доматена тресчица " от дълго време се употребяват в Индия. По предписание те се употребяват за обозначаване на огнища на необясними болести. Като образец епидемиолог цитира 2007 година, когато в Индия се развива мистериозно заболяване, съпроводено от тресчица, обриви и „ доматени рани “ (мехури) по ръцете и краката, от които изтича течност. Тогава го назовават ​​ " доматена тресчица " и учените стигат до извода, че това заболяване може да е резултат от по-ранна вирусна зараза, пренасяна от комари - вирусът Chikungunya.

С оповестяването на нов „ доматен вирус “ учени от цялостен ​​свят се захванаха за работа. Повечето от научната общественост са съгласни, че новото злощастие е обвързвано с COVID-19. Според лекарите коронавирусът доста е отслабил имунната ни система и затова вирусите, които преди са били по-рядко срещани, в този момент се държат необичайно и може да са по-често срещани.

Потвърждение на тази догадка беше открито от личния състав на отдела за световна биосигурност на института Кърби. Те създадоха система за наблюдаване, ръководена от изкуствен интелект, за развиването на епидемии по света и в действителност видяха необикновена болестна интензивност в Индия. Учените обаче считат, че интензивността на инфекцията не прави " доматения грип " нещо ново. Най-вероятно заради отслабена имунна система вирусът се демонстрира по нови и необикновени за нея способи.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР