В средата на 90-те години на миналия век се случва

...
В средата на 90-те години на миналия век се случва
Коментари Харесай

От скрина: Славия срещу Бразилия като България, в Южна Америка мислят белите за Пеневата чета

В средата на 90-те години на предишния век се случва нещо много любопитно, което наподобява невероятно няколко десетилетия по-късно. Олимпийският състав на Бразилия, воден от именития Марио Загало, играе другарски мач с българския Славия. В Южна Америка обаче считат " белите " за националния тим на България. Ситуацията става още по-странна, когато футболистите на Стоян Коцев излизат с фланелки на държавния отбор. И по този начин - запретваме ръкави, слагаме колани и потегляме обратно във времето.

В началото на 1996 година Славия се готви за мощен пролетен взлом в " А " група. След есенните борби " белите " изостават на пет точки от първенеца Левски и на две от втория в класирането Нефтохимик. Кано Коцев и момчетата му обаче са безапелационни, че във втория дял на шампионата ще играят решаваща роля. Между другото тогава върви скандал към огромната звезда на славистите Наско Сираков - славният голмайстор е упрекнат в бракониерство край омуртажкото село Кьосевци.

 По същото време Бразилия стяга могъща олимпийска селекция за Игрите в Атланта през лятото. Марио Загало, който води и олимпийския състав, и първия тим на Бразилия, е решен да преследва златото непременно. Световноизвестният експерт взима за олимпийския шампионат фигури от огромен диаметър като Роналдо, Бебето, Ривалдо, Роберто Карлос, Савио, Алдаир, Жуниньо и други Докато трае зимната пауза в България, бразилците и БФС уговарят инспекция: олимпийската селекция на Загало против " Б " народен тим на България. Хубаво, само че за Южна Америка отпътува Славия.

Няколко месеца по-рано родните младежи, водени от Динко Дерменджиев, имат действителни шансове за класиране на Олимпийските игри. Впрочем, по това време Йордан Лечков към този момент има съществени проблеми с Феликс Магат в Хамбургер ШФ, като българският футболен вълшебник се майтапи в изявление, че се надява да получи късмет за изява в олимпийския отбор в Атланта'96. Олимпиадата обаче остава мираж за нашите - съставът на Чико е разрушен с 0:7 от Германия във Франкфурт на Одер.

И по този начин, малко необяснимо, през февруари 1996-а за Бразилия излетява Славия. Преди да заминат за страната на кафето, " белите " имат контрола със столичния Септември. Мачлето би трябвало да се организира на кортовото игрище на 57-о учебно заведение в квартал " Разсадника ", само че се проваля, тъй като тимът на Кано Коцев гони аероплан за Рио де Жанейро. По този мотив наставникът на Септември Павел Панов споделя с подигравка: " Трябва да изградим закрит стадион със особено покритие единствено за инспекции със звездите на Славия ". За Южна Америка не отпътува отличният дрибльор Кирил Метков, който таман е подсилил " белите " за пролетта. За сметка на това в групата за турнето е включен юношата на Левски Илиян Янкулов - Устрема. От бразилския състав пък в последния миг отпадат левият бек на Интер Роберто Карлос и звездата на Мидълзбро Жуниньо Паулища.

Славистите са посрещнати уместно в Рио. Българските футболисти са настанени в един от най-луксозните хотели. " Тук се отнасят с нас като с принцове ", хвалят се по телефона " белите ". На момчетата на Кано Коцев е предоставена клубната база на Флуминензе, където да упражняват на воля. Бразилците обаче мислят, че това е националният тим на България. Така да вземем за пример пратеникът на " Асошиейтед Прес " се чуди за какво отпред на гостите не е Димитър Пенев, извел " лъвовете " до бронзовите медали на международното в Съединени американски щати година и половина по-рано. От организация " Ройтерс " пък означават, че българите са пристигнали единствено с един от героите от Мондиал'94 - Наско Сираков. Други времена!

Олимпийският състав на Бразилия и Славия излизат пред съвсем 50 000 фенове на стадион " Мане Гаринча " в столицата Бразилия. Стоян Коцев и Марио Загало дават взаимна конференция преди дуела, който е излъчен директно по телевизия " Глобо ". Гостите са с фланелки на България, каквито Пеневата чета носи в квалификационната акция за Евро'96. Гащетата им са зелени, а чорапите - червени. Под рамката е Здравко Здравков, в отбраната: Владимир Иванов - Фугата, Стоян Ацаров, Кирил Качаманов, Стефан Колев и Маруис Уруков. В средата на терена конците връзват Диян Ангелов и Петър Цветанов, а напред работят Сираков, Димитър Тотев и Тодор Праматаров, включил се за малко към " белите ".

Същевременно на вратата на домакините е бъдещата легенда на Милан Нелсон Дида. В мача вземат участие още: Зе Мария, Андре Луис от Сао Пауло, Нарсисо от Сантос, бъдещият полузащитник на Реал Мадрид Флавио Консейсао, стигналият скоро по-късно до Парма и Фиорентина опорен халф Амарал, Зе Елиас, платен от италианския Интер през 1997-а, бъдещето крило на Реал Мадрид Савио и други

Точно Савио взема решение срещата с две точни попадения. Единият гол е от дузпа - Зе Мария пада в наказателното поле след интервенция на Стефан Колев - Доктор Менгеле. Резервата Атанас Киров стартира бурни митинги против съдийското решение, което му носи червен картон. При завръщането си в България, старши треньорът на отбора от " Овча купел " показва удовлетворение от бразилската случка, въпреки че е изчислено, че Славия губи една седмица от подготовката си поради тези 90 минути на юг от Екватора. Става ясно още, че " белите " са отказали инспекция със Сантос. Славистите изрично отхвърлят, че са крили кои са, а на въпроса за екипите Наско Сираков дава отговор: " Това бяха олимпийски екипи ".

Това обаче не е първи случай, в който български клубен тим " го играе " като народен надалеч зад граница. Няколко години по-рано третодивизионният Спортист (Своге) отпътува като национална групировка на турне в Малайзия, откъдето се връща с лъскава купа. Запознати настояват, че и до през днешния ден трофеят седи на видно място в хола на тъста на легендата на Левски Христо Йовов - Ваньо Янкулов.

За отзиви, рекомендации и хрумвания по отношение на рубриката, апелирам пишете на: [email protected] или в групата От скрина във Фейсбук
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР