В спор на множество теми се превърна участието на Десислава

...
В спор на множество теми се превърна участието на Десислава
Коментари Харесай

ГЕРБ срещу БСП: Кой да се бори с корупцията и кой да чете Конституцията

В спор на голям брой тематики се трансформира присъединяване на Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Жельо Бойчев (БСП). Ден след втория опит за съвещания при президента по тематиката за новия антикорупционен орган, представителите на двете съществени политически сили в Народното събрание не престават да са на противоположни позиции.

Атанасова означи, че с 12 на 2 гласа е била призната декларация, че не се реализира единодушие началникът на бюрото да се назначава от президента и структурата да има проверяващи функционалности. Двата гласа били на Румен Радев и Корнелия Нинова. „ Воля” в болшинството ли е? Движение за права и свободи в болшинството ли е? Приемете, че оферирате един артикул, който е неточен към процесите и към хората – подвеждате президента да взе участие в една обстановка, от която няма никаква печалба”, съобщи тя.

Бойчев запита дали в обществото има чувство за правдивост и уточни, че ГЕРБ оферират механично обединение на неработещи органи. „ Ние не желаеме да отчитаме активност. Реални резултати без следствие не може да има. Реални резултати без самостоятелност от хората, които го избират, не може да има”, съобщи той.

Атанасова на собствен ред разгласи, че ще подари на съперника си Конституция и акцентира: „ Прокуратурата е стопанин на досъдебното производство”.

Бойчев, още веднъж на конституционна тематика, уточни, че чл.38 от главния закон дава пълномощия на президента да назначи ръководителя на антикорупционното бюро: „ Съвсем обикновено е президентът на назначава ръководителя на тази институция. Президентът въплъщава единството на нацията. Президентът е директно определен от българските жители. Президентската институция е най-далече от тези кавги – там не се разпределят публични поръчки, не се разпределят постове”.

По тематиката с задържания за рекет брат на неговия съпартиец Георги Стоилов, социалистът сподели, че на съвещание на парламентарната група казусът ще бъде разискван, само че персоналното му мнение е, че би трябвало да има персонална отговорност. Атанасова уточни, че в проведената незаконна група е бил и синът на шефа на КАТ-Русе, назначен на поста от служебния кабинет " Герджиков ".

Тя подсети, че задържаният е донор на Българска социалистическа партия и запита дали парите са пристигнали от противозаконна активност и дали не са били употребени за пазаруване на гласове. Бойчев съобщи, че парите ще бъдат върнати.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР