В специално интервю за БНТ говорителят на външното министерство на

...
В специално интервю за БНТ говорителят на външното министерство на
Коментари Харесай

Говорителят на украинското външно министерство пред БНТ: В Украйна сега се решава бъдещето на Европа

В особено изявление за Българска национална телевизия представителят на външното министерство на Украйна разгласи, че Киев усеща европейска поддръжка, а в Украйна в този момент се взема решение бъдещето на Европа. Олег Николенко дефинира България като другар. Ето какво още сподели той пред специфичните ни пратеници Александър Марков, Станислав Златев и Тодор Илиев.

Г-н Николенко, благодарим, че ни посрещате в Киев. За нас е чест да сме тук. Украйна върна въпросника на Европейския съюз. Кога очаквате да стартира преговорният развой?

Бихме желали процесът за присъединение на Украйна към Европейския съюз да стартира допустимо най-скоро. Всъщност ние към този момент започнахме този развой - както знаете, беше ни изпратен въпросник и ние попълнихме първата част. Сега ще попълним и втората част и считаме, че е извънредно време Европейският съюз да даде на Украйна статут на страна претендент допустимо най-скоро.

Президентът Зеленски сподели неведнъж, че Украйна се бори освен за себе си, а за цяла Европа. Усещате ли, че европейците ви поддържат в тези тежки времена?

Ние усещаме европейската поддръжка. Нашият президент е прав, когато споделя, че в Украйна в този момент се взема решение бъдещето на Европа. Защото в този момент единствено украинската страна заплаща с живота на свои жители за полезностите, върху които се основава Европейският съюз. Ето за какво ние оценяваме поддръжката на Европейския съюз, която се показва в политическа поддръжка, финансова помощ и военна поддръжка. Смятаме, че тази поддръжка би трябвало да продължи до успеха на Украйна в тази война.

Каква е оценката ви като специалист за готовността за поддръжка, която демонстрира България?

Ние несъмнено считаме, че България е наш другар. Наистина оценяваме грижите ви за украинските бежанци, които бягат от съветската война и откриха леговище там. Също по този начин оценяваме поддръжката на България за участие на Украйна в Европейски Съюз. Получихме поддръжка във връзка с логистиката. Нашият външен министър посети България напълно скоро, с цел да контракти нови направления за експорт на украински артикули, защото украинските пристанища са блокирани от съветските сили. Така че ние сме две близки страни и ще задълбочим взаимоотношенията си в близко бъдеще.

Да, само че България не взе решение да изпрати оръжия за Украйна, а доколкото разбирам, това е най-необходимото нещо тук.

Украйна е изпратила лист с нужното до всички европейски страни, в това число и до България. Ние оставяме на страните сами да вземат решение какво могат и не могат да обезпечат. Разбира се, това е суверенно решение на всяка страна.

Очаква се президентът Байдън да подпише нов закон " заем-наем " в 21,45 ч. ваше време довечера. Според вас по какъв начин ще се отрази това на обстановката тук?

Разбира се, ние оценяваме високо тази поддръжка на Съединените щати, които показват водеща роля в поддръжката за Украйна, в обезпечаването на поддръжка от интернационалната общественост. Разбира се тази стъпка на администрацията на Байдън е доста значима, тъй като ние се нуждаем от тази поддръжка, с цел да продължим съпротивата против съветското настъпление. И несъмнено, ние считаме, че поддръжката за Украйна, в това число военната поддръжка, която ще бъде отпусната, с помощта на новия закон, ще докара до смяна на бойното поле.

Украйна към момента ли желае да стане част от НАТО? Запазва ли желанието си да се причисли към блока?

Това е включено в Конституцията на Украйна и затова остава наш стратегически приоритет. Но, несъмнено, може да сте чули какво споделя от самото начало нашият президент - има проблеми, които следва да бъдат решени от украинския народ, а точно по какъв начин виждаме нашето бъдеще. Защото ние считаме, че съществуващата в този момент архитектура на сигурността не работи. Затова съгласно нас е значимо да премислим нашето място, да премислим освен мястото на Украйна, само че и мястото на Европа. Как да подсигуряваме, че такива нашествия, такива безчовечен експанзии няма да се повтарят в бъдеще.

И финален въпрос, в случай че разрешите. Вие казахте, че е пристигнало време за нова архитектура на сигурността. Нужно ли е скандинавските страни, Молдова и други републики да премислят своя статут на необвързани страни?

Мисля, че съветската експанзия против Украйна потвърди, че е извънредно време да премислим цялата архитектура на сигурността, в това число за страните, които споменахте. Защото никой няма да се усеща сигурен в случай че Русия към момента е способна да подхваща експанзии. Преди всичко би трябвало да победим в тази война против Русия и по тази причина е решаващо Европейският съюз и другите западни съдружници на Украйна да продължат своята поддръжка. И когато надделеелем и спечелим тази борба, за което нямам подозрение, би трябвало да премислим, да помислим по какъв начин подсигуряваме устойчива сигурност и непоклатимост на европейския континент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР