В специална програма за членовете на европейското жури AutoBest имахме възможност да

...
В специална програма за членовете на
европейското жури AutoBest имахме
възможност да
Коментари Харесай

LEVC – бъдеще с история за прочутото лондонско такси

В специфична стратегия за членовете на европейското жури AutoBest имахме възможност да посетим центъра на компанията LEVC /London Electric Vehicle Company/ - наследник на производителя на прочутите лондонски таксита /black саb/. Поговорихме за предишното, бъдещето и продустите на компанията с изпълнителния й директор Йорг Хофман, с комерсиалния директор Лейтън Кинг и директорката по комуникациите Андрея Бейкър.

Какво научихме – първо международната им новост – показване на името на новия им с цялостно елзадвижване с бордови бензинов генератор за удължение на пробега – VN 5 – буквите от van, а цифрата от товарния му размер в кубически метри.

За новия артикул на компанията Хофман сподели - „ Новият ни VN5 подчертава трансформацията ни от емблематичната британска марка за таксита до водещ производител на електрически търговски превозни средства. VN5 е електрически микробус с нулева емисия, който предлага водещи експлоатационни разноски, гъвкав обхват без изпускани вредности и ненадмината продължителност. След успеха ни с TX на пазара за такси, VN5 е надъхан да революционизира зелената логистика. ”

Но представянето на компанията и продуктите й започва с дребна екскурзия в историята, която към този момент надвиши един век. Ето в резюме и историческите факти:

1908-а – първото такси Unic 12/16, въведена от Mann и Overton. То става най-популярният таксиметров транспорт в Лондон и до 1914 година е единственият разполагаем артикул.

1989-а - LTI показва известния Fairway, първата кола, създадена от компанията, която предоставя досегаемост за инвалидни колички

2013-а - Geely купува London Taxi Company (LTI) и възобновява производството на превозни средства. Инвестицията досега е в рамките на 500 милиона английски лири

2017-а - LTC е пребрандиран като LEVC, ново име отдаващо почитание към наследството ни, като в същото време обрисува бъдещето, посветено на нови енергийни превозни средства

2018-а - Важен миг в живота на “черната кабина ” - най-модерното електрическо такси в света сполучливо потегля в градовете в Обединеното кралство

2019-а - Новият артикул, тогава обозначен с абревиатурата LCV е показан от кмета на Лондон Садик Хан и изпълнителния директор на LEVC Йорг Хофман. Колата е с пробег от 102 км единствено на ток от акумулатора и с 485 при включване в работа на бензиновия бордови генератор, който няма пряка връзка със задвижващата система на колата.

На процедура индустриалните мощности на компанията са най-новото автомобилно предприятие в Обединеното кралство и първите за произвеждане на електрически автомобили. Площа му е 37 декара от които 31 пряко ангажирани в производството. През миналата година са били осъществени 2500 продажби, за тази година прогнозата е поне двойна цифра. Вече има офис на компанията във Франкфурт, чака се навлизането на компанията в 20 нови пазара до края на тази година.

LEVC има съществени проекти и оферти за използването на новия си продукт най-вече от логистичните градски и крайградски компании. Ползата се подкрепя от някои обстоятелства насъбрани по време на употребата на електрическите й таксита. Икономията на гориво, пресметната въз основата на движението на 4000 от тях възлиза на 17,5 милиона литра бензин, 30 000 тона спестени изхвърляния в атмосферата на СО2, финансова спестовност от 17 милиона паунда, дневна спестовност от 40 паунда в съпоставяне с конвенционалното лондонско такси.

От позиция на логистиката – всеки ден в Лондон се движат напред-назад 60 000 търговски еднотонни по товар класически дизелови вана за доставки. На базата на споделеното нагоре всеки предприемач лесно може да си направи сметката, още повече на фона на идващите екоограничения за придвижването в градовете.

Според Джейм Дрейк, отговорник за техническата част на продуктите, новият VN5 е съвършен за задачите на градската и близка крайградска комерсиална и “зелена ” логистика, постоянно подготвен за употреба без излишно дълго престояване за зареждане спрямо чисто електрическите оферти в бранша, идеален за дребния бизнес, предлагащ лесен достъп до товарното си пространство за два европалета откъм гърба и отстрани, безвреден, дългогодишен, чевръст и маневрен в градските условия.

Другите преимущества са късото време за презареждане на акумулатора от зарядно устройство – 30 минути, презареждане по време на прекъсването за доставка на пратките, 25 000 благи сервизен период, цена на елзареждането под 3 лири, гаранция на продукта от 150 000 благи, също на батерията или 8 години /което настъпи по-бързо/ с опция за платено удължаване, плосък товарен под, 10,1 метра пълен завой, три режима на работа – smart, чист електрически и safe.

Производителят подсигурява двойно по-дълъг живот на алуминиевото купе в сравнение със същото от стомана. Колата е тествана в изискванията на полярен и пустинен климат. Бензиновият й резервоар е с размер 36 литра а излъчванията на генератора са едвам 20 г/км СО2.

Инж. Иля Селиктар
Ковънтри-София, фотоси създателя и LEVC
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР