В Специализираната прокуратура бяха образувани няколко досъдебни производства, които след

...
В Специализираната прокуратура бяха образувани няколко досъдебни производства, които след
Коментари Харесай

Как сигнали срещу кметица от години нямат късмет и потъват в спецпрокуратурата

" В Специализираната прокуратура бяха формирани няколко досъдебни производства, които по-късно бяха обединени в Директива за птиците №.... /2019 година Разследването по това Директива за птиците съзнателно бе ориентирано в неверна посока, за което уведомих Инспектората към Висш съдебен съвет.

Сигналът ми оттова бе препратен към основния прокурор на Република България господин Иван Гешев и всичко завърши там. "

Това се твърди в писмо на общинския консултант от Козлодуй Юлиан Тошев до Министерство на вътрешните работи. Според него той безрезултатно се борил от 2018 година да сезира прокуратурата за нарушавания в общината, ръководена от кметицата Маринела Николова (след законови промени, инициирани от ГЕРБ и така наречен " патриоти " от есента на 2017 година кметовете също станаха контингент на спецпрокуратурата и съда, б.р.).

Също по този начин, твърди той, голям брой сигнали до компетентинте органи е подавала и Мария Маркова - тя пък е някогашен зам.шеф на общинското дружество " Комунална активност ". Нейните интензивности приключли с това, че по едно съвпадане през лятото на 2019 година били подпалени двата й автомобила. И това съгласно подателя не било разследвано съответно и приключило без разкрития.

Тошев написа, че през 2019 година ГДБОП също сезирала обвинителите на ул. " Черковна ". Мнението на антимафиотите от Министерство на вътрешните работи било, че има данни за закононарушение по член 321 Наказателен кодекс - проведена незаконна група, а изпратеното към хората в червени тоги представлявало 20 стр. сезираща информация и 2 тома материали. После антимафиотите пращали спомагателни данни към водещия разследавнето следовател.

Прокурорите обаче прикрепят това към към този момент формираното досъдебно произвеждане, упоменато нагоре.

Тошев, който застава с името си, твърди още, че:

" Разследването... се води целеустремено по метод, по който да бъдат прикрити закононарушенията, осъществявани от години от една и съща група лица, свързани със злоупотреби с обществени средства на Община Козлодуй. При установяването на фактическата конюнктура преднамерено се заобикаля моментът, в който са налице данни за осъществявана престъпа активност по член 321 от Наказателен кодекс.

Свидетелите, които се разпитват, не им се дава опция да изложат всички свои директни и косвени усещания, а са заставени да дават отговор на съответни въпроси, които са странични и нямат значително отношение... "

Той добавя в жалбата си, че - в противен случай, обстоятелствата са елементарно проверяеми и доказуеми.

" Разследването точно по тази причина се води в друга посока... Повече от явно е, че всички чакат " зелена " светлина от Главния прокурор на Република България господин Иван Гешев. "

Общинарят моли още да не се неглижира казусът.

Пред Клуб Z той удостовери, че е създател на сигнал до Министерство на вътрешните работи. Както и че се касае за публичноизвестни поръчки за озеленяване, за ремонт на колите на БКС и други По думите му кметицата надвишава границата над 30 000 лева за дребна социална поръчка, само че все пак не организира търгове.

Същото открила и АДФИ, която по думите му е съставила 28 акта на общината, ръководена от Николова.

Дотук - ясно: дребна община, огромни ползи, може пък просто да си имат зъб хората и да се клеветят?

ГДБОП обаче също удостоверява, че са пратили в Спецпрокуратурата данни, касаещи съгласно тях проведена незаконна група за занемареност (чл. 219 от НК). Провели и две работни срещи със следователката.

Разпоредени са били ОИМ - оперативно-издирвателни мероприятия.

БОП-аджиите споделят, че в допълнение изпратили до следствения отдел на Спецпрокуратурата 4 писма и показват вътрешните номера и датите им - от 18 май до 16 септември 2020 година, съдържащи класифицирана информация (най-вероятно СРС, б.а.).

ГДБОП заключава, че от инспекцията им изводът е, че описаното в сигнала от Юлиан Василев Тошев " дава отговор на обективната реалност ".

И пишат:

" Въпреки наличната поредна интензивност от страна на чиновниците от РСБОП - Враца провеждани оперативно-издирвателната активност (така написа в оригинала, б.р.) и заявената подготвеност за взаимна дейна работа, липсва подпомагане и отговор от страна на водещите следствието по Директива за птиците... по разказа на Следствен отдел на Специализирана прокуратура ".

Какво дават отговор от прокуратурата?

На питане на Клуб Z през днешния ден от Специализираната прокуратурата стана ясно, че досъдебно произвеждане, в действителност, има. То е съвршило като събиране на доказателства и се чака изговаряне на прокурор.

Ето и цялостния текст на отговора:

" Септември 2019 година в Специализираната прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за занемареност в Община Козлодуй. Досъдебното произвеждане е формирано по сигнал на жител, в който се излагат изказвания за вероятно осъществени закононарушения от кмет и заместник-кмет на Община Козлодуй. Впоследствие са подадени два идентични сигнала, които са обединени към в началото формираната прокурорска кореспонденция.

Обединението се прави, с цел да се съблюдава правилото „ не два пъти за едно и също нещо “, което значи, че не може да се организират две следствия за едно и също твърдяно закононарушение.

Компетентният проверяващ орган по цитираното дело се явява следовател при Следствен отдел на Специализираната прокуратура на съображение член 194, алинея 1, т. 2а от Наказателно-процесуален кодекс по отношение на член 6, алинея 1, т. 32 от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество по отношение на член 411а, алинея 1, т. 4, б. „ к “ по отношение на член 411в алинея 1 и алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс.

Специализираната прокуратура е постановила на Агенция за държавна финансова ревизия да извърши финансова ревизия на Община Козлодуй. Финансовата ревизия е завършила и материалите по нея са приобщени към досъдебното произвеждане.

Към днешна дата следствието е завършило и следва изговаряне на наблюдаващия прокурор. "

Иначе кметицата на Козлодуй Маринела Николова е известна - през февруари 2020 година медии пишат, че е санкционирана от КПКОНПИ с 45 хиляди лева Тя има лични 87 дка аграрни земи. Дала ги под аренда на компания на локален предприемач, с цел да ги обработва със период на договорите до 2027 година

След това обаче община Козлодуй, представлявана от Николова, сключила 9 контракта за наем на общински земи със същата компания, която обработва и нейните лични. Общата им повърхност е 2250 дка. Преди да се стигне до посписване на контракти, са извършени търгове и компанията ги спечелила за 4 година

“Кметът Маринела Николова е работила като обвързвано лице с едноличния търговец при подписването на договорите за наем на общинска земеделска земя”, споделят от КПКОНПИ, като имат поради персоналните ѝ контракти с компанията. Конфликт на ползи е открит за всеки от 9-те контракта за наем на общинска земя - по 5 хиляди лева, или общо 45 хиляди лева

Иначе Николова от ГЕРБ безусловно " мачка " в атомната община - тя е кмет от 2015 година, когато печели изборите за първи път с 53%. Преизбрана е през 2019-а със 76%, още веднъж на първи тур.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР