В социалните мрежи и в медиите периодично се правят внушения

...
В социалните мрежи и в медиите периодично се правят внушения
Коментари Харесай

Пирогов: В социалните мрежи се правят внушения за пропуски в лечението на Даная

В обществените мрежи и в медиите от време на време се вършат внушения за пропуски в лекуването на 15-годишно момиче, лекувано в „ Пирогов ", оповестяват от Българска телеграфна агенция. Това се показва в отворено писмо, подписано от работещи в Клиниката по неврохирургия, в Клиниката по детска реанимация, в Отделението по педиатрия, в лаборатория пo трансфузионна хематология, оповестяват от болничното заведение.

" С цялото почитание към персоналната тъга на засегнатите от тази покруса, призоваваме обвиняванията към екипите от болница „ Пирогов " да се основават на действителните обстоятелства и условия " се добавя в писмото с зов този драматичен случай да не се трансформира в инструмент за обществен линч, разпра и реализиране на персонални цели. " Нека да останем обединени към идеята за по-добро детско опазване на здравето - идея, за която работим и стоим всички. Отдавна ", се прибавя още в писмото.

В лечебното заведение са положени всички старания и са употребявани всички средства на актуалната медицина, с цел да се избегне леталния излаз, допълниха от „ Пирогов ". 

Даная умря напролет на 2023 година Благодарение на донорството, с бъбреците на Даная двама души получиха късмет за нов живот, а 17-годишно момче към този момент вижда с помощта на нейните очи.

На 8 януари стана ясно, че Изпълнителна организация " Медицински контрол " назначава спомагателна инспекция по случая с 15-годишното момиче. Допълнителната инспекция идва, откакто майката на умрялото в болница „ Пирогов " момиче написа в обществените мрежи, че одитният отчет на ИА „ Медицински контрол " за гибелта на Даная е цялостен с неистини и операции.

„ Това са 52 страници неистини, операции и несъгласия. Днес лъсна истината за българските институции, които би трябвало да проверяват и да подсигуряват правдивост ", уточни Ани Стоянова. Тя сподели, че съгласно отчета щерка ѝ си е отишла поради главното си заболяване, а не тъй като три дни не е имало неврохирург и тя се е наложила да търси подобен в обществените мрежи. В памет на щерка си, която умря през май м.г., Стоянова основа фондация.

От Пирогов осведомят, че пациентката е съветвана навреме от голям брой експерти, в това число хематолог, неврохирург, реаниматор, педиатър, анестезиолог и други Терапията за главното хематологично заболяване е стартирана още в деня на постъпването и е траяла и през идващите дни, в това число с преливане на кръв и кръвни артикули. Направени са всички нужни съвещания, консилиуми, динамично следене, периодическа образна диагностика и мониториране на виталните клинични и лабораторни параметри.

Основното заболяване на момичето е недостиг на фактор VII на кръвосъсирването, както и че то се съпътства от второ хематологично заболяване – имунна тромбоцитопенична пурпура. И двете болести, без значение едно от друго, нарушават мощно опциите на организма за кръвосъсирване, заради което за тези пациенти има неведнъж нараснал риск от неконтролируеми кръвоизливи във всички елементи на тялото, а хирургичните интервенции при тях се реализират единствено при последна нужда.

Отвореното писмо е подписано от проф. Николай Габровски, шеф на Клиниката по неврохирургия, от доцент Богдан Младенов, шеф на Клиниката по детска реанимация, от доцент Ирен Цочева, шеф на Отделението по педиатрия, от доктор Евгения Шурлиева, шеф на лабораторията по трансфузионна хематология, от доктор Дина Димитрова, началник " Мултипрофилно незабавно поделение ", както и още над 50 чиновници на посочените структури в болничното заведение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР