В София влизат нови правила за прием в детските градини.

...
В София влизат нови правила за прием в детските градини.
Коментари Харесай

Как се влиза в забавачка. Нови правила

В София влизат нови правила за банкет в детските градини. Затяга се и мярката, в случай че дете отсъства повече от 30 дни без уважителна причина.

" В края на месец февруари беше призната новата разпоредба. Тя влезе в действие от 2 март и няколко са новите неща, които са на линия. Първото и най-важното от тях е обвързвано с адреса, като следва да уточним, че за яслена и първа градинска група децата аплайват на един от адресите на своите родители, до момента в който за втора, четвърта и подготвителни за учебно заведение аплайват със своя адрес. Разликата е, че е увеличен броят на точките и сега, в случай че адресът на родителите на детето не е променян в последните над 3 години - това ще носи 5 точки, в последната от 1 до 3 години - 4 точки, и в последната под една година - 3 точки ", сподели специалистът в Дирекция " Образование " в Столичната община Нели Манчева в студиото на " България заран ".
-->
Тя посочи, че става въпрос за непрекъснатия адрес.

" Ако родителите аплайват с сегашния адрес - точките надлежно са 4,3 и 2. Като увеличихме точките и за административен регион. Тоест, в случай че детската градина се намира на административния регион, в който детето или родителите живеят, това към този момент ще носи 3 точки. Най-важното, с цел да променим тези точки, беше да подсигуряваме опцията децата да посещават най-близките детски градини до техния адрес, с цел да могат бързо и безпроблемно да се движат. Има родители, които избират близка до месторабота, избират да аплайват там, само че в общия случай считам, че детето би трябвало да пътува допустимо минимум ", добави Манчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

И акцентира, че родителите имат право да отсрочат постъпването на детето в яслена група с 60 дни, а в градинска група с 30 дни.

" Това остава непроменено. Но с цел да премахнем така наречен наклонност " бранене на място ", сме въвели тази мярка, че в случай че родител не уведоми документално шефа на детската градина в период от 30 дни за аргументите за отсъствието - мястото ще бъде освободено, а на негово място ще бъде класирано друго дете. Директорите са готови що е то уважителна причина, защото те биха могли да бъдат доста ", разяснява още специалистът.

Тя призна, че тяхната съществена цел е колкото се може повече деца да съумеят да се класират в детските градини, както и строителството на такива.

" 4 са значимите дати, които следва да отбележим. Първата от тях е 27 март, когато ще бъдат оповестени свободните места за банкет. От 27 до 12:00 ч. на 12 май родителите имат опция да актуализират данните в фамилните профили, или да създадат такива. Първото генерално класиране е на 12 май, второто - 26 май и третото - 9 юни. Времето е безусловно задоволително, не е нужно да се бърза ", добави Нели Манчева.

И разясни, че местата в детските градините няма да са по-малко от предходната година, тъй като към този момент 2 нови детски градини към този момент действат - една в регион " Триадица " и една в " Люлин ".

А в края на годината се чака откриването на нови 7.

" По-големият дефицит е за деца до 3-годишна възраст. Но Столичната община работи и в тази посока. Предстои да бъдат издигнати няколко независими детски ясли, само че по този начин или другояче постоянно търсим салдото както в откриването на ясли, по този начин и на култивиран групи. Тази година в Столичната община влиза в действие наложителното предучилищно обучение за деца над 4-годишна възраст ", показа тя.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР