В София съществуват повече от 20 км изоставена жп инфраструктура,

...
В София съществуват повече от 20 км изоставена жп инфраструктура,
Коментари Харесай

София може да се гордее със зелен ринг, а софиянци да използват изоставени сега терени

В София съществуват повече от 20 км изоставена жп инфраструктура , в това число принадлежащи пространства, здания и някогашни гари. Те обаче могат да имат доста по-пълноценен живот, да действат в интерес на града и жителите му.

В това са уверени архитекти и съидейници, обединени в плана . Двама от специалистите гостуваха в Радио София и обясниха какви хрумвания имат и оферират за българската столица.

Примери за положителни решения при изоставени пространства могат да се намерят в Париж, Ню Йорк, Тел Авив, Цюрих, Чунчон (Корея), Копенхаген, Вупертал, (Германия) и други, описа арх. Светослав Александров - съосновател на „ Зелена линия София “ (заедно с арх. Християна Василева). Във Вупертал да вземем за пример, където той учи, жп релсово трасе се е трансформирало в линеен парк – 23 км, гари са се трансформирали в театри, провеждат се спортни и други събития, има пространства за изложения. 

„ Стана е една огромна сцена, засилва културния и обществения живот “, означи арх. Александров. Живеейки покрай Западния парк той незабавно си е показал, че нещо сходно може да се построи и в София . След разпространение на плана, са се появили положителни мнения и основателите се надяват на реализация.

Общият софийски зелен кръг , който може да стане екологичен, обвързван, вело и пешеходен пояс в града, е 33 км , добави ландшафтен арх. София Стоянова .

Рингът може да свързва хората, кварталите, зелената система, разнообразни спортни, културни и просветителни обекти.

Специалистите са пресметнали, че бъдещият кръг е добре да бъде необятен 5 метра, с цел да може да има място и за велосипедисти, и за пешеходци . Където е допустимо, ще има детски площадки, места за сядане, паркови разширения на кръга.

Проектът през юли т.г. към този момент е бил показан и дискутиран в регион „ Слатина “. Става дума за първата права – от гара „ Пионер “ до моста „ Шипченски проход “ .

„ Хората не се тормозят, че по този начин ще им бъдат отнети места за паркиране. Искат да се реализира плана, само че го желаят бързо, незабавно. Искат да го пробват, да го употребяват “, описа ландш. арх. Стоянова.

По думите й спънките се в процедурите сред другите институции.

„ В момента вършим предпроектно изследване с сътрудници от „ Софияплан “. То би трябвало да бъде утвърдено от общинския съвет, а по-късно да се уредят терените, благосъстоятелност на НКЖИ “, посочи арх. Александров.

Обществото ще завоюва от този план , само че за реализирането му е нужна политическа воля. Ако това стане, ще има защо да се гордеем пред цяла Европа , считат архитектите основатели на „ Зелена линия София “.

Чуйте диалога на Елена Пъневска с арх. Светослав Александров и ландш. арх. София Стоянова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР