В София повече от 100 реални дарители се включиха в

...
В София повече от 100 реални дарители се включиха в
Коментари Харесай

Над 100 души дариха кръв в столицата

В София повече от 100 действителни донори се включиха в акцията под надпис " Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот в този момент! ", която всяка година се провежда на огромния християнски празник Цветница от НЦТХ и БЧК и е с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

" От една единица дарена кръв се получват четири съставния елемент . Добре е на пациентите да се прелива единствено тази съставна част, от която те имат потребност. По този метод, един донор действително може да помогне на четирима души . " Това сподели шефът на Националния център по трансфузионна хематология проф. Фани Мартинова при старта на Националната акция за поощряване на безвъзмездното и непринудено кръводаряване . Тя благодари на всички, които избраха в днешния празничен ден да се включат в благородната самодейност, изключително на тези, които го направиха за първи път.

 Започва национална кръводарителска акция на Цветница
Започва национална кръводарителска акция на Цветница

Временните пунктове за кръводаряване в София ще работят от 9 до 13 часа на 1 април

Мобилните екипи на НЦТХ обичайно бяха ситуирани към огромните православни храмове " Св. Неделя ", " Покров Богородичен ", " Св. Седмочисленици " и " Св. Параскева ", а доброволци от Младежкия червен кръст осведомиха хората за акцията.

По последни данни, в България с 85%, трайно доминира така наречен родствено кръводаряване , а безвъзмездното, каквато е и задачата на днешната акция, заема едвам 25% . Стремежът е посредством неговото разпространение, доброволното дарителство да доближи 100% в международен мащаб, защото е от изключителна значимост за обезпечаването на задоволителни количества кръв и кръвни артикули, нужни за лекуването на хиляди пациенти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР