В София почетоха паметта на героите от Одринската епопея. Днес

...
В София почетоха паметта на героите от Одринската епопея. Днес
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на Тракия

В София уважиха паметта на героите от Одринската епопея. Днес означаваме Деня на Тракия, избран за подобен с разпореждане на Министерски съвет от 2006 година Денят на Тракия е предназначен за респект на българските войни, паднали пред Одрин, както и за хилядите български бежанци, прогонени от Одринска и Беломорска Тракия.

На събитието участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководителят на Съюза на тракийските сдружения в България Красимир Премянов и десетки жители, измежду които хора на достолепна възраст, деца и млади хорa.

Слово във връзка Деня на Тракия произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

" Днес на 26 март още веднъж сме тук пред този възвишен монумент. Отново сме тук, с цел да сложим цвете. Да сведем глави, да се преклоним пред подвига на славните българи, които преди 109 години демонстрираха чудеса от подвиг. Изправени пред една непревземаема цитадела - Одринска, считана за едно знамение за времето си, непристъпна, която не една или друга войска са счупили главите си. И идва Българската войска с българските бойци, с пълководците и единствено за два дни тази цитадела пада. И незабравими ще останат думите на Мехмед Шукри паша, комендант на тази цитадела, който споделя, че тази смелост на българските войни е толкоз огромна, толкоз ненадминати, че няма цитадела в света, която може да им устои. Ген. Вазов споделя, че в този ден главите на българските войни се покриват с лаврови венци ", сподели още Йотова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР