В снимките на фотографа Джан Сяо от фестивала Шехуо -

...
В снимките на фотографа Джан Сяо от фестивала Шехуо -
Коментари Харесай

Фантастичен портрет на фотографа от селските райони на Китай по време на Лунната нова година

В фотосите на фотографа Джан Сяо от фестивала Шехуо - античен празник, който към момента се отбелязва в някои елементи на Северен Китай по време на Лунната нова година, селският живот оживява с нещо доста по-фантастично.

Селяни, облечени като жерави, петли и митични лъвове, театралничат за портрети, застанали измежду посевите или в необработваемата земеделска земя. Костюмирани реализатори дефилират около тухлени къщи на мъгляв декор, а очите на маските им са като че ли потънали в мисли. В житна равнища група от близо дузина мъже се подрежда, с цел да вдигне нагоре пъстра кукла на змей.

В новата си книга " Огън в общността " Джан споделя, че е желал да улови сюрреалистичното " разминаване " сред всекидневието на хората и митичните облици, които са приели.

" Техните персонажи като че ли идваха от самото небе и... образуваха голяма театрална сцена, която надхвърляше границите на действителността, пренасяйки колектив от лунатици в света на сънищата ", написа той. " Скитах се измежду тях и ги снимах безшумно, тъй като не желаех да ги разсънвам ".
 width=
Момиче чака, с цел да се преоблече в цялостен костюм преди празненствата в село Хуанхуайу, провинция Шанси.

Вкоренени в хилядолетните аграрни практики за удостояване на огъня и земята, националните ритуали на Шехуо (често превеждани като " земя и огън " ) обичайно включват молебствия за шанс и богата годишна продукция или за прогонване на демони. Празненствата варират в другите райони, само че в този момент нормално по улиците дефилират или изнасят представления разнообразни реализатори - от ходещи на кокили до оперни артисти.

Празненствата съответстват с Лунната нова година, която стартира в събота. По този метод те обгръщат доста от традициите - като храмови панаири и лъвски танци - практикувани в Китай през този интервал. (Празненствата по Лунната нова година нормално не престават повече от две седмици, като фестивалът Шехуо се организира на 15-ия и финален ден от сезона).

Празненствата Шехуо са приети от китайското държавно управление в листата на ЮНЕСКО с " нематериално културно завещание ". Мястото на фестивала в бързо урбанизиращата се страна обаче остава застрашено, споделя Джан и прибавя, че множеството от изпълнителите, с които се е срещнал, са мигрирали в градовете и се връщат в селата си единствено за празника.
 width=
Група другари театралничат с огромна кукла на златен змей.
Джан Сяо

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР