В Смолян отвори врати Дневен център за подкрепа на лица

...
В Смолян отвори врати Дневен център за подкрепа на лица
Коментари Харесай

В Смолян отвори врати Дневен център за подкрепа на лица с деменция

В Смолян отвори порти Дневен център за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии хора. В Световен мащаб така наречен заболяване на старостта е необятно публикувано измежду хора на възраст след 65 година
" Центърът е основан по план на община Смолян -  „ Нова дълготрайна грижа за лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии “, финансиран по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020, на стойност над 400 хиляди лева, каза  в " Преди всички " Момчил Николов, секретар на община Смолян.

В тълковния речник думата деменция значи крах на интелекта, малоумие и оглупяване заради заболяване на мозъка ", сподели пред БНР доктор Евгений Фотев, шеф на неврологично поделение в регионалната болница в Смолян и изясни в детайли за заболяването:

" Деменцията е хронично неврологично заболяване , водещо до некадърност за справяне с ежедневните действия. Първият признак е забравяането на скорощтни събития и текстовата памет, както и дезориентация във време и пространство, нарушена тирада, внимание, броене, централизация, заплеснатост, отмалялост, нервност, незаинтересованост, влошено въодушевление ", уточни още доктор Фотев пред БНР.

В дневния център ще се поставят грижи за 40 лица с деменция от община Смолян. Ще има няколко типа експерти , както и психолог, арт терапевт, логопед, невролог, музокотерапевт, както и медицински сестри и санитари. Осигурен е и превоз от понеделник до петък.

По време на плана услугата в центъра е безвъзмездна или до 1 октомври идната година, а по-късно центърът би трябвало да стане държавно делегирана активност.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР