В случая става дума за един доста по-дълбок политически, а

...
В случая става дума за един доста по-дълбок политически, а
Коментари Харесай

Александър Богоявленски: Българската военна авиация е приземена

В случая става дума за един много по-дълбок политически, а съгласно мен и междуличностен скандал, който всъщност пречи на България да избере извънредно нужния за нея нов вид военен аероплан. Защото доста добре знзаете, че военно-въздушните ни сили са в сериозно положение. Практически българската военна авиация е приземена. Този коментар направи в предаването " Нещо повече "   Александър Богоявленски , авиационен специалист и публицист, който направи преглед на тематиката след следващото съвещание по делото против някогашния боен министър Николай Ненчев за ремонта на моторите на съветските самолети МИГ-29: 

Едно такова дело няма да реши нищо, нито ще станат ясни аргументите. Самите аргументи са повече от транспарантни – лобизъм и то безсрамен на моменти, пряк лобизъм от разнообразни страни, който способства в най-голяма степен за неуспеха на една договорка, стигнала на много напреднал стадий. Всъщност това беше най-напредналият стадий в процедурата по придобиване на нов вид военен аероплан, откогато се точи сагата – към този момент 16-та година. 

С каузи до средата няма да стигнем. Те могат да открият напълно други неща - има ли нарушавания при сключването на договорката за ремонта на моторите на МИГ-29. Но по никакъв метод няма да повлияят на това по какъв начин и за какво се стигна до избора на СААБ и в частност на ГРИПЕН и за какво той беше провален. Тъй като, най-малко съгласно мен, това беше една от най-чистите и транспарантни процедури досега от няколкото опита, които са правени - към оня миг предходната година. В момента всичко е замразено. 

Цялата тази процедура и сага въздейства доста отрицателно върху цялостния имидж на България и като член на НАТО, и като сериозен защитителен сътрудник, счита Богоявленски:

На процедура сме на изкуствено дишане. Загубили сме в голяма степен доверието на сътрудниците ни от всички страни. тъй като значително лобизмът, за който става дума даже не е предизвикан, или поръчан, или пожелан от някоя от страните. Той просто се случва тук, в България на идеологическо равнище, а не под външно въздействие. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР