В случая с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса става дума за

...
В случая с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса става дума за
Коментари Харесай

Ген. Кирил Радев: При Нотариуса става дума за разчистване на сметки

В случая с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса става дума за почистване на сметки. А повода е несвършена работа и пари.
Прочетете още
Това мнение изрече пред БНР ген. Кирил Радев, някогашен шеф на НСБОП.

" За да се стигне до тук, в случай че върнем нещата обратно и откакто знаем какво е престъпното минало на този човек, който беше убит, бихме могли да кажем, че просто в годините, когато е трябвало някой да работи интензивно по него – да разкрият това, с което се занимава, да разкрият схемите, довели до този съдбовен край, може би нямаше да се стигне до тук. Неговата престъпна активност се крие много надалеч в предишното, което значи, че не е останал неусетен от службите тогава. Големият проблем е, че даже да е имало нещо, задоволително данни, с цел да се проверява, да се повдигне обвиняване и да се стигне до съд, казусът се крие в тази верига ", разяснява той.

Службите могат да работят доста дейно, само че те са подвластни от прокуратурата и от съда, акцентира ген. Радев.

" Едно съвършено следствие с задоволителни доказателства за съд в следствие може да бъде погубено и от прокуратурата, и в процеса на правосъдното произвеждане. Може би тъкмо това е станало ".

Божанов се е употребил с доверие на избрани среди, които в неговото схващане са го правили недостижим, продължи коментара си той. По думите му той е правил това, което откри за добре. Във всички случаи е бил подвластен, акцентира ген. Радев.

Според него обаче една такава скица може да се осъществя единствено при предпочитание от страна на магистрати.

" Ударът по държавността в тази ситуация е нечовечен, става дума за правосъдната система ", посочи той и добави, че са основани условия за корупция.

По думите му големият проблем на България и на службите е неналичието на ефикасна битка против корупцията. Според него точно това стои в основата на всички неудачи на страната:

" Получава се информация от всякъде. Ние сме дребна страна, имаме задоволително мощни служби, които получават такава информация. Тази информация се обработва, проверява се, потвърждават се избрани действия на някого. След това нещата отиват в прокуратурата и съда – и до такава степен умира всичко. Проблемът е тъкмо това ".

Експертът акцентира, че такива хора, като Божанов, си разрешават да вършат това, тъй като самата система не е самопрочистваща се. 

Ген. Радев е уверен, че и сега в службите има задоволително информация за доста хора, само че тя не стига до на никое място:

" Службите не са пробити. Те работят интензивно. В доста случаи ние сме доста много доста положителни в следствието, в разкриването, в това число на такива закононарушения ".

Той уточни и един абсурд: " Тъй като службите знаят, че избрана разработка, обвързвана с висок публичен интерес, няма да може да бъде осъществена тук, в България, избират да пуснат обекта – същото нещо да се извърши в чужбина, тъй като се знае, че ще се стигне до съд ".

Според него слабата страна допуска тъкмо подобен вид закононарушения. По думите му престъпността не се е трансформирала. Имаме оттегляне от постигнатото преди години, счита той и акцентира, че по линия на прането на пари и битката с интелектуалната благосъстоятелност и пиратството сме вкарани в черен лист. В този смисъл експертът счита, че колкото по-бързо бъде въведено еврото у нас, толкоз по-добре, тъй като тогава по-лесно ще се наблюдават финансовите потоци.

Реформата по български на службите значи да махнат " вашите хора " и да сложат " моите хора ", разяснява ген. Радев. Според него службите би трябвало да бъдат подсилени с човешки запас. Освен това би трябвало да има мандатност на шефовете на служби, изрече мнението си той и изясни:

" Трябва да имат мандат, тъй като отстраняването на началник на сходна работа е разтърсване за цялата работа. Нещата стопират, хората не работят, идват нови началници, не знаеш какъв вятър ще задуха, всичко се заключва в касите, няма никакво развиване месеци наред. Ако всеки, който пристигна, стартира да ги сменя, просто няма да има никакъв резултат ".  

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР