В случая, който визирате, правото на туриста е нарушено. Контролният

...
В случая, който визирате, правото на туриста е нарушено. Контролният
Коментари Харесай

Експерт: Правото на туриста е нарушено! Когато Министерството на туризма бездейства, идва ред на прокуратурата

В случая, който визирате, правото на екскурзианта е нарушено. Контролният орган е Министерството на туризма, когато от там не реагират, идва ред на прокуратурата. Това съобщи в изявление за Burgas24.bg ръководителят на Съюза на хотелиерите в Несебър Диана Колчева. Потърсихме я във връзка казуса на плаж Несебър-юг, за който алармира наш четец.

Припомняме, че откакто е бил изпъден със фамилията си от зоната за свободно прилагане с претекста, че мястото е предопределено за атракциони, без съществуването на каквито и да е указателни табели, мъжът е алармирал Министерството на туризма. Отговор по този начин и не е получил. Наш кореспондент също опита са се свърже с представител на институциата, само че безрезултатно.

От своя страна ръководителят на Съюза на хотелиерите в Несебър Диана Колчева разкритикува министерството за пасивното отношение и акцентира, че от там са безсилни да се оправят с проблеми като този.

" Ще направя отпратка към това, за което пртестирахме преди 1-2 седмици... Становището ни във връзка с Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма е точно затова – че Министерството на туризма желае да има цялата разрешителна и контролна власт. В същото време ние ставаме очевидци на това, че Министерството не може да се оправи. Този случай е индикативен. Те сега дават разрешителните за схемите и управляват плажовете по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и желаят да създадат същото със Закона за туризма. Но виждате, че те не могат да се оправят с плажовете. Какво вършим с туризма, в случай че те станат контролиращ орган “, риторично пита специалистът.

" Според Закона за устройството на черноморското крайбрежие, всички зони, които са утвърдени в схемата на концесионера, би трябвало да бъдат маркирани защо ще бъдат употребявани. Тоест в платената зона за чадъри и щезлонги би трябвало да има указателна табела, че това е платена зона. Зоната, която е свободна за прилагане от туристи, също би трябвало да има указателна табела, че е свободна. Зоната, която е за водните атракциони, би трябвало да има самостоятелен кулоар във водата. Но въпросните атракциони би следвало да са във водата и да не заемат свободната повърхност на открито. Например на плажа на Слънчев бряг – Север там, където са водните атракциони, пясъчната линия е свободна за прилагане от туристите. Тя не е изолирана единствено за атракциони. Надуваемите банани и кревати се намират във водата, джетове и лодки се дърпат. Навън има такъми като жилетки и така нататък само че те са на стилажи, които не пречат на туристите да употребяват пясъка “, посочи още Диана Колчева.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР