В Словото е написано, че който не прости прегрешенията на

...
В Словото е написано, че който не прости прегрешенията на
Коментари Харесай

ПРОШКИ-СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ-НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА

В Словото е написано, че който не елементарни прегрешенията на близък си, и Бог няма да елементарни неговите безчет такива.

Всяка година, в този ден си спомняме за думите на Божият наследник – Исус:

„ Ако не простите на индивидите съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да елементарни съгрешенията ви. “

По традиция, на този ден наложително по-младите отиват в дома на по-възрастни близки, с цел да изискат амнистия. Почти в цяла България Прошки се желаят, като се целува ръка на родителите и се споделят думите: „ Прощавай, мале, тате… “. Последвалият отговор е: „ Простено да ти е от мене и от Господа Бога “ или „ Просто да ти е! Господ да прости “.

1. Традиции.

Сутринта или вечерта (в някои краища на България е различно) на Сирни Заговезни (Неделя Сиропустна) се палят огромни огньове. Обикновено това се случва на най-високото място в селото или на площада. Поверието гласи, че докъдето осветяват огнените езици, до там ще бъде плодородието през годината. Около огънят се играе обичайно българско хоро.

Преди да се възпламени огромният огън се пали по-малък от плява, а деца и младежи го прескачат за здраве и благодат. В някой елементи на България се назовава „ лъжовник “. На други места се палят и въртят ойлалия, оратници (разцепено дърво със слама)

Любовните пояснения и сватбите са неразрешени до Възкресение Христово (Великден).

2. Трапеза.

Това е последния ден, преди Великият пост (седем седмици), в който може да се употребяват млечни храни.

По остаряла българска традиция на трапезата на Сирни Заговезни наложително би трябвало участват храни с млечен генезис. Това са: кисело мляко, сирене, извара. Освен това се поставят: обредна пита, баница със сирене, баница с праз, баница с тиква, яйца, риба, печени ябълки и други плодове.

3. Обичаи.

Вечерта се прави характерният обред, наименуван „ Хамкане “. Някога, а и в този момент нашите баби връзваха на дълъг конец сварено яйце или късче бяла халва. Децата заставали в кръг. Бабата започвала да върти конеца, а те трябвало да „ хванaт “ с уста яйцето, наложително без да го допират с ръце.

Поверието гласи, че, който допре зъби или го „ улови “ цяла година ще се радва на положително здраве.

 ПРОШКИ-СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ-НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА

4. Силата и смисълът на прошката.

Без амнистия не е допустима смяна. Във всеки един от нас смяната в съзнанието, в светоусещането, в държанието стартира едвам след дадена откровена амнистия и приемане.

Но с цел да започнете да осъзнавате заблудите на този свят, първо би трябвало да простите, да се освободите от всичко, което е насъбрано през годините.

Без постоянна амнистия ще бъде мъчно да запазите любовта, и също така, да извършите фамилията устойчиво като цитадела.

Всеки прави неточности, тъкмо както и ние вършим неточности. Но постоянно ли сме подготвени, да ги отчетем, да си ги признаем? Да бъдем почтени пред себе си и Бога?

А, вместо това, постоянно ги виждаме в другия и не пропущаме, да му напомним това, от време на време даже, десетки пъти дневно. Ето това е голяма неточност, с която всеки от нас има капацитета, да се оправи вечно. Бъдете мъдри, търпеливи и непрекъснати!

Без амнистия е невероятно да бъдете щастливи!

Прощавайте и бъдете щастливи!

 

 

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР