В Словения горските пожари, които обхващат страната, са достатъчно зле

...
В Словения горските пожари, които обхващат страната, са достатъчно зле
Коментари Харесай

Опустошителен горски пожар взривява бомби от Първата световна война в Словения

В Словения горските пожари, които обгръщат страната, са задоволително зле сами по себе си… Но пламъците, с изключение на да унищожават природата, подпалват и бомби, реликви от Първата международна война.

„ Проблемът е, че заради неексплодиралите муниции противопожарните елементи не могат да обхванат в огъня, а единствено да работят по краищата му “, изяснява словенският министър на защитата Марян Шарец пред локалните вести. „ Ето за какво пожарът се гаси интензивно и от въздуха. “

На 22 юли един от „ невзривените муниции “ избухва и засипва словенските пожарникари със 100-годишни шрапнели. За благополучие, съгласно известията на локалните вести, никой не е потърпевш. И макар някои опасения, че бомбите може да съдържат иприт или други химически оръжия, историкът на Първата международна война Саймън Джоунс увери Task and Purpose, че това е малко евентуално.

Но детонациите стават толкоз чести, че чиновниците, които се борят с огнената буря в югозападния район на Словения Крас, се постанова да спрат по неотложност.

„ Имаше много детонации и през нощта, защото температурите на мястото на пожара са доста по-високи “, споделя пред локалните медии Дарко Зонич от Националния отдел за отбрана против неексплодирали муниции и изяснява, че единствено детонации, които се случват наоколо до път се записват. Той и екипът му възнамеряват да изследват другите на по-късен стадий.

Пожарът, който стартира към 14 юли, към този момент е обхванал 5000 акра земя. 2000 пожарникари и лесовъди се събират, с цел да се борят с огъня, само че работата им е извънредно подла поради неексплодиралите бомби от Първата международна война. Според Vice огънят гори в част от Словения, където са се водили 12 борби през ПСВ и са починали към 200 000 души.

History Net оповестява, че в тези борби италиански войски се изправят против сили от Австро-Унгарската империя. Но тази дребна част от спора съставлява още по-голям проблем в нашето съвремие. Като цяло Кралските военновъздушни сили и военновъздушните сили на армията на Съединени американски щати хвърлят 2,7 милиона тона бомби над Европа, най-вече в Германия. И към 10% от тях в никакъв случай не експлодират.

По протежението на някогашния Западен фронт, във Франция и Белгия, чиновници от дълго време работят за почистването на някогашни бойни полета от неексплодирали бомби. Според Vice французите назовават ​​тези реликви от войната récolte de fer или „ желязна вършитба “ и премахването им може да бъде смъртоносно. След края на Втората международна война към 630 офицери по неутрализиране на бомби умират, до момента в който се пробват да отстранен бомби от френските полета. Сега пожарите в цяла Европа заплашват да провалят тази деликатна работа.

В момента пожари пламтят из целия континент, изгаряйки земята във Франция, Италия и Испания. Високите температури основават проблеми и тук-там като Обединеното кралство, където Vice оповестява, че даже птици падат от небето.

Но най-малко в Словения има очаквания, че сегашният пламък най-сетне утихва. На 24 юли редица държавни чиновници, в това число президентът и министър председателят, посетиха мястото на горския пожар, след което споделиха на локалните вести, че пожарът наподобява е под надзор, макар че възнамеряват да продължат да го следят няколко дни, с цел да се уверят.

Президентът Борут Пахор също се обръща към страната си, с цел да благодари на всички, които са взели участие в битката със стихията. „ Духът на взаимност участва освен измежду словенците, само че и по-широко “, споделя той. „ Всичко това дава вяра на хората от Крас, че нещата ще свършат скоро. “

Може би, само че премахването на бомбите от Първата и Втората международна война от Европа сигурно ще бъде доста по-дълго начинание. Според Vice може да са нужни 100 години, с цел да се почисти целият континент от тях.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР