В Сливен се съхранява най-старата писменост в света. Писмеността не

...
В Сливен се съхранява най-старата писменост в света. Писмеността не
Коментари Харесай

В Сливен се пази най-старата писменост


В Сливен се съхранява най-старата книжовност в света. Писмеността не е в оня тип, в който е позната на всички нас, а във тип на клинове, изобразени върху глина. Уникалната находка е открита край Нова Загора, само че се съхранява в Сливен.

В изявление за предаването " Хоризонт за вас " шефът на Регионалния исторически музей в Сливен Николай Сираков описа:

" Това са знаци, които са написани върху всичките страни на една глинена плочка. Вероятно тези знаци имат някакво значение, което никой не може да каже какво е. Няма по какъв начин да ги разтълкуваме. За наша наслада това нещо е при нас и ни дава визия, че хората още през петото хилядолетие преди Христа са изразявали своите хрумвания и мисли в писмена форма ".

Другата горделивост на Регионалния исторически музей в Сливен са златните маски на евентуален тракийски държател. Техен изобретател е починалият археолог доктор Георги Китов. Маските са открити в гробница, като в началото доктор Китов е считал, че е разкрил една маска, а за другата се е считало, че е нагръдник:

" Д-р Китов до последно смяташе, че полумаската е златен нагръдник, само че след съвещания с Иван Баразов и проф. Валерия Фол се оказа, че това не е нагръдник, а златна полумаска, която също е погребална ".

Цялото изявление с Николай Сираков можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР