В Сливен извършват проверки за установяване на нарушения при управление

...
В Сливен извършват проверки за установяване на нарушения при управление
Коментари Харесай

В Сливен глобяват за нарушения с велосипеди и тротинетки

В Сливен правят инспекции за определяне на нарушавания при ръководство на колела и самостоятелни електрически транспортни средства /тротинетки/ в региона на пешеходната зона и на пътни сектори в града.

Проверките се правят всеки ден по график в друг часови диапазон. От средата на месец юни до през днешния ден, в часовете на инспекциите, са открити 176 нарушавания. Съставени са 45 фиша и 10 акта на лица над 16-годишна възраст, които са се движили по пешеходната зона с велосипед или самостоятелни електрически транспортни средства, както и такива нарушили разпоредбите на разнообразни пътни сектори в града.

95 нарушавания са осъществени от деца под 16-годишна възраст, което затруднява налагането на наказания. В тези случаи се уведомяват родителите.

ОДМВР-Сливен моли за повишен наставнически надзор. Напомняме, че децата до 12-годишна възраст, които употребяват колела, тротинетки, ролери и скейтове би трябвало да бъдат под надзора на възрастен, който да управлява придвижването им.

Съгласно чл.80 от ЗДвП водачите на самостоятелни електрически транспортни средства са длъжни да се движат по построената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – допустимо най-близо до дясната граница на платното за движение; да употребяват светлоотразители при придвижване през нощта; да употребяват каска, в случай че са на възраст до 18 години.

На водачите е забравено да се движи по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост за придвижване е над 50 km/h; да развива скорост, по-висока от 25 km/h; да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „ Забранено е влизането на колела “; да транспортира други лица; да ръководи транспортното средство по площите, предопределени единствено за пешеходци и други, включени в чл.80 на Закона за придвижване по пътищата.

Родителите, които желаят да закупят на детето си подобен тип транспортно средство, би трябвало да знаят,  че минималната възраст на лидера за ръководство на самостоятелно електрическо транспортно средство е 14 години – за придвижване единствено по велосипедни алеи, и шестнадесет години – за придвижване по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с оптимално позволена скорост до 50 km/h.

Проверките не престават до края на летния сезон.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР